Pitanje treba da postavite sebi ako niste zadovoljni karijerom

Dodajte komentar

Prevaziđite brige i nedoumice „šta-ako“ uz pomoć samo jednog pitanja.

Kada ste sigurni da niste zadovoljni svojom profesionalnom situacijom, ali ne znate kako da popravite stvar, lako se desi da vam um preplave pitanja, nade i strahovi u isto vrijeme:

  • Šta me zaista pokreće?
  • Da li uopšte mogu da priuštim sebi da promenim karijeru?
  • Koliko bi trajalo da napravim taj korak?
  • Da li bi jednostavno trebalo da dam otkaz?

Svi ovi unutrašnji glasovi mogu samo da vam smetaju, umjesto da vam budu smjernice, oni vas usporavaju i zbunjuju. Ono što je potrebno jeste jasnoća.

Problem sa planiranjem unapred

Kako prenosi sajt Inc.com, u kompaniji „Careershifters“ koja se bavi davanjem savjeta ljudima kojima treba pomoć oko izbora i promjene karijere, smatraju da na početku, sebi treba da postavite jedno pitanje. Sve drugo je agonija i strahovanje oko budućnosti oko koje nismo ništa ni preduzeli, za koju ni ne znamo kakva će biti i šta će nam donijeti.

Postoji ta tačka kada „planiranje budućnosti“ postaje „izbjegavanje suočavanja sa sadašnjošću“.  Neki od problema o kojima najviše brinete pretvoriće se u nešto sasvim izmišljeno, nešto što uopšte nema veze sa realnošću,“ pišu autori bloga pomenute kompanije. Umjesto toga, oni koji nisu zadovoljni svojom karijerom treba da se zapitaju sljedeće:

„Šta je najmanja stvar koju mogu da uradim sada a koja će napraviti najveći pozitivan uticaj na moju situaciju?“

Male akcije mogu da „ubiju“ i najveće anksioznosti

Prednost ovog pitanja jeste da vas spriječi da suviše razmišljate o potencijalnim događajima, i daje vam prostora da preduzmete male korake i akcije, koji će se vremenom pretvoriti u nešto veće. Istog je mišljenja i bivša savjetnica za karijeru u Googleu Jenny Blake, koja preporučuje isti pristup za sve koji nisu zadovoljni trenutnim (poslovnim, ali i životnim) okolnostima.

Zaključak je da vas snovi i strepnje o novom koraku i promjeni parališu, rješenje je da vratite sebe u sadašnjost i preduzmete realne korake ka toj promjeni, bez obzira koliko mali bili.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *