Kako prisiliti američke kompanije da plaćaju poreze u EU?

Dodajte komentar

Francuski ministar finansija pozvao je evropske kolege da ulože više napora kako bi američkih tehnoloških divova poput Googlea, Amazona i Facebooka utjerali poreski dug.

“Upravo sam se vratio sa sastanka G20 u Hamburgu i mogu vam reći da ovo nisu vremena za slabe”, kazao je Bruno Le Maire u nedjelju na ekonomskom simpoziju u Aix-en-Provenceu na jugu Francuske.

“Kada sjedite nasuprot Putina i Trumpa ili pored Erdoganaa, vrijeme je da se Evropa sabere i brani svoje interese, da prisili Google, Amazon i Facebook da plate poreze koje duguju evropskim poreskim obveznicima”, poručio je francuski ministar uz glasan aplauz.

Google je već godinama pod lupom francuskih poreskih vlasti koje su prošlog mjeseca preliminarno zaključile da američki div mora platiti dug od 1,115 milijardi eura. Konačna presuda u tom predmetu biće objavljena u drugoj polovini jula.

U maju je američki informatički div pristao da plati 306 miliona eura u sklopu sporazumnog rješenja poreznog spora u Italiji gdje se protiv njih vodi kaznena istraga zbog sumnje da su u toj zemlji od 2009. do 2013. godine prijavljivali dobit ostvarenu u Irskoj.

Sličnu je nagodbu prije dvije godine sklopio i američki Apple.

Odvojeno je Evropska komisija u junu odrezala Googleu novčanu kaznu od rekordne 2,4 milijarde eura za nezakonito davanje prednosti vlastitoj usluzi kupovine pri objavljivanju rezultata pretraživanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *