Bečki “Prese”: EU “gubi” Balkan

Dodajte komentar

EU zbog bavljenja sopstvenim defektom ne vidi opasne razvoje na jugoistoku, sa mogućim fatalnim posljedicama, upozorava bečki dnevnik “Prese”.

List navodi da se upozorenja, u brojnim publikacijama, gomilaju da je Evropa na putu da “izgubi” države zapadnog Balkana. Medijsko interesovanje se povećava, i ponovo se šalju reporteri, objavljuju izvještaji, ukazuje “Prese”.

Kao primjer navodi magazin “Ojropeiše Rundšau” koji nikada nije iz vida ispustio Balkan, i koji u novom broju objavljuje upozorenje Vedrana Džihića da je Balkan “tempirana bomba” koja otkucava.

“Snažni ljudi rade na izgradnji svoje moći, nacionalizam je ponovo, na mnogim mjestima, korišćen kao tehnika vladavine”, istakao je Džihić, bečki ekspert za Balkan.

“Prese” navodi da je i njemački “Špigel” zapadno balkanske države nazvao “siročićima kontinenta” i upozorio da postoji osjetno udaljavanje od evropskog projekta.

“To što EU kao simbol sigurnosti i blagostanja gubi na uticaju je razumljivo, koliko i opasno. Mir je ugrožen kako maskiranim težnjama Albanaca za zajedničkom državom, tako i željom za velikom moći srpskih nacionalista”, ističe “Špigel”.

Krakovski magazin “Nju istern Jurop” posvećuje “balkanskom karuselu” u ljetnjem izdanju čak 12 priloga, a među njima pisac iz Sarajeva Miljeno Jergović postavlja pitanje “Gubi li Evropa Balkan”. 

Takođe ovaj magazin posvećuje pažnju temi Balkana kao prostora za regrutovanje militantnih islamističkih grupacija, podsjećajući da jedna četvrtina stranih boraca Islamske države, koji dolaze iz Evrope, dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova i iz Makedonije.

Pošto je Islamska država u Iraku i Siriji pod pritiskom borci povratnici bi mogli djelovati kao upaljač na buretu baruta sastavljenog od eksplozivne vjerske i etničke mešavine, konstatuje magazin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *