Raiffeisen obustavio inicijalnu ponudu dionica poljskog ogranka

Dodajte komentar

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) obustavila je planirano uvrštenje dionica poljskog ogranka u berzansku kotaciju zbog nedostatnog interesa ulagača.

U RBI-u su namjeravali putem početne javne ponude dionica da prodaju 15 posto udjela u poljskom ogranku kako bi udovoljili zahtjevu regulatora KNG-a da se dionice poljskih zajmodavaca uvrste u berzansku kotaciju radi veće transparentnosti i sigurnosti bankarskog sektora.

Austrijska je banka u junu zatražila odgađanje uvrštenja, navodeći kao razlog nedovoljnu potražnju za udjelom u banci koja je prisiljena da rezerviše značajan iznos kapitala za portfolio hipotekarnih kredita denominiranih u švajcarskim francima. Dodatni je razlog za traženo odgađanje bio program smanjenja troškova.

Regulator je odbacio njihov zahtjev budući da im je rok produžen već prošle godine.

Knjigovodstvena je vrijednost udjela u Polbanku oko 950 miliona zlota (224 miliona eura) a ulagači traže veliki popust zbog slabe profitabilnosti banke i portfelja hipotekarnih kredita.

“Raiffeisen Bank International AG odlučio je danas da obustavi početnu javnu ponudu dionica podružnice Raiffeisen Bank Polska S.A.”, navodi se u saopštenju austrijske banke od četvrtka.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *