Pregled štampe za 7. jul: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Tužilaštvo ćuti, građani će da vraćaju dugove

Proces privatizacije i upravljanja Elektroprivredom (EPCG) obilježeni su snažnim kriminalno korupcionaškim radnjama, pri čemu će građani morati da vraćaju 250 miliona eura italijanskoj kompaniji A2A, saopštio je poslanik Demokratskog fronta (DF), Milutin Đukanović.

Zaslužio sam taj bonus

Smatram da sam ih ja zaslužio, kazao je sinoć u emisiji “Načisto ministar saobraćaja Osman Nurković na pitanje da li ga je sramota što je dobio bonus od 2.800 eura od Monteputa u periodu kada uvodi mjere štednje i smanjuje socijalne naknade.

Povećavaju i PDV i akcize

Vlada je juče usvojila izmjene i dopune zakona o PDV-u i akcizama kojima uvodi nove poreske namete u cilju smanjenja javnog duga i deficita, a što će značiti i novi udar na životni standard građana.

Dnevne novine

Benefiti ogromni, ali treba biti oprezan

Javni poziv za dostavljanje predloga programa ekonomskog ulaganja radi sticanja državljanstva, koji su Vlada Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisali početkom juna ističe danas. Prema saznanjima Dnevnih novina, nekoliko kompanija je dostavilo predloge, koje će Vlada razmatrati u narednom periodu.

PRIHODI U 2020. DOSTIĆI ĆE DVIJE MILIJARDE EURA

Vlada Crne Gore, na jučerašnjoj sjednci, u skladu sa Predlogom fiskalne strategije, utvrdila je predloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost i Zakona o akcizama.

Najviše rasle akcije NLB banke

Ukupan promet ostvaren na Montenegroberzi u junu je iznosio 7,68 miliona eura i bio je oko 192 odsto veći u odnosu na maj. U poređenju sa junom prošle godine, promet je veći 772 odsto. Prosječan dnevni promet u junu je iznosio 349.030 eura, a veći dio, tačnije 95 odsto ostvaren je na slobodnom tržištu.

Raduloviću nagrada za životno djelo

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars i predsjednik CTU-a Žarko Radulović dobitnik je Nagrade za životno djelo u oblasti turizma, odlučila je Nezavisna evropska agencije za izbor i promociju najuspješnijih biznismena za jugoistočnu i srednju Evropu.

Dan

Gubitak veći od kapitala za devet miliona

Gubitak “Crnagoraputa” veći je od kapitala preduzeća za devet miliona eura, dok su kratkoročne obaveze veće od obrtnih sredstava za 15,6 miliona eura, što ukazuje na postojanje materijalno značajnih neizvjesnosti koje mogu da izazovi sumnju u pogledu mogućnosti društva da nastavi poslovanje u skladu sa načelom stalnosti, piše u revizorskom izvještaju za 2016. godinu.

Vlada hitno da raskine ugovor sa Italijanima

Vlada Crne Gore mora da insistira na hitnom raskidu ugovora sa italijanskom komapnijom A2A, suvlasnikom u Elektroprivredi, što podrazumjeva i isplatu kompletnog iznosa od 250 miliona eura, kako je dogovoreno put opcijom, uz odgovarajući diskont za sedam godina, što bi u konačnom bio iznos oko 160 miliona eura, smatra predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković.

Zainteresovani za liniju Bar-Bari

Predsjednik opštine Bar Zoran Srzentić primio je juče predstavnike italijanske brodske kompanije GNV Grande Nave Veloci i barske agencije Alegra.
Predstavnici GNV su izrazili spremnost za uspostavljanjem stalne trajektne linije Bar-Bari, koja bi radila tokom čitave godine.

Pobjeda

Ne treba očekivati dalji pad kamatnih stopa

Hipotekama banka je i drugi kvartal ove godine završila uspješno i u skladu sa planom. Na kraju kvartala očekujemo neto profit od 2,3 miliona eura. Iako se bankarski sektor kontinuirano suočava sa različitim izazovima, mi uspijevamo da ostvarimo postavljene ciljeve zahvaljujući, prije svega, klijentima, zaposlenima i akcionarima, izjavio je izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović u intervjuu Pobjedi.

Marković traži izvještaj kako se sprovodi zakon o platama

Premijer Duško Marković zadužioje juče ministre da na sljedećoj sjednici informišu Vladu da li svi organi poštuju Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojim su od 1. jula umanjene zarade funkcionerima saopšteno je juče nakon sjednice na kojoj su usvojene Smjernice makroekonomske i fiskalne politke od ove do 2020, ali dokument nakon sjednice nije objavljen.

O bonusima ne razmišljaju u EPCG, Pošti, Rudniku…

Nijedna firma u većinskom državnom vlasništvu, a koja potpadapod resor Ministarstva ekonomije, nije podijelila bonuse direktorima i zaposlenim iz dobiti za prošlu godi nu, saopštili su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *