Porasla štednja domaćinstava u eurozoni

Dodajte komentar

Stopa štednje domaćinstava u eurozoni ponovo je porasla u prvom tromjesečju, nakon blagog pada na kraju prošle godine, pokazale su procjene evropske kancelarije za statistiku.

U razdoblju od januara do aprila sezonski prilagođena stopa štednje domaćinstava u eurozoni porasla je na 12,3 posto, s 12,1 posto koliko je prema revidiranim procjenama iznosila u zadnjem tromjesečju 2016. godine.

Time je ponovo dosegnula nivo koju je bilježila u trećem prošlogodišnjem tromjesečju i na početku prošle godine, pokazuju podaci Eurostata, objavljeni u četvrtak.

Na početku ove godine ponovo je porasla i sezonski prilagođena stopa ulaganja domaćinstva u zoni primjene zajedničke evropske valute, dosegnuvši najviši nivo od kraja 2012. godine, od 8,9 posto.

Eurostat je ujedno revidirao procjenu njene vrijednosti u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, s 8,5 na 8,6 posto.

Bruto prilagođeni raspoloživi dohodak nominalno je u razdoblju od januara do aprila porastao 0,8 posto, najsnažnije u gotovo devet godina, pokazuju podaci Eurostata.

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećan je 0,6 posto.

Rast stvarne konačne potrošnje blago je pak usporio početkom ove godine, na 0,6 posto, s 0,8 posto koliko je stopa njezina rasta iznosila u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *