EU sprema drakonsku kaznu “General electric”-u i “Merck”-u

Dodajte komentar

Američkoj kompaniji “General electric”, njemačkom proizvođaču lijekova “Merck”-u i japanskom “Canon”-u prijeti visoka kazna, jer ih je Evropska komisija optužila za kršenje evropskih proceduralnih propisa na području spajanja kompanija.

Evropska komisija je uputila tri odvojene izjave o prigovorima tim kompanijama, pošto je istraga pokazala da su tokom različitih spajanja dostavljale netačne informacije, prenosi agencija Rojters.

Iako optužbe neće uticati na pozitivne odluke Evropske unije o tim transakcijama, mogle bi rezultirati kaznama u visini do jedan posto globalnih prihoda za “Merck” i “General electric”, dok bi u slučaju “Canon”-a one mogle dostignuti desetinu prihoda, navodi se u saopštenju EK.

Njemačkom “Merck”- zamera se uskraćivanje informacija o inovacijskom projektu za laboratorijske hemikalije, koji je bio u fokusu analize “Merck”-ovog preuzimanja “Sigma-Aldrich”-a, odobrenog u junu 2005. godine.

Kompaniji “General electric” se, pak, zamjera dostavljanje netačnih, odnosno obmanjujućih podataka pri planiranom preuzimanju nemačkog proizvođača vetroturbina “LM Wind”.

“Komisija zato nije mogla da dobije cjelovitu sliku stanja na tržištu vetroturbina, što je uticalo i na procjenu odvojene “Siemens”-ove akvizicije španske “Gamese”, poručuju iz Brisela.

U slučaju “Canon”-a, evropske vlasti su utvrdile da ih japanski proizvođač nije obavijestio o preuzimanju “Toshiba medical systems”-a prije same transakcije niti je zatražio potrebnu dozvolu.

Taj sporazum je odobren u septembru 2016. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *