Avatar 2: Prvi 3D film za koji naočare neće trebati

Dodajte komentar

Film Avatar 2 koji je u pripremi sadrži najsavremeniju tehnologiju koja će publici omogućiti da dožive 3D bez korišćenja naočara.

Ako ste uživali u filmu Avatar, reditelj Džejms Kameron se nada da će vas njegovim nastavkom iznenaditi. Njegova produkcijaska kuća Ligthstorm Entertainment obnovila je petogodišnji ugovor sa kompanijom Christie Digital u cilju unapređenja 3D tehnologije u filske svrhe.

Kao dio dogovora, filmska produkcijska kuća imaže pristup projekcionom sistemu Christie Mirage 4KLH RGB čija je specifičnost mogućnost priojekcije 3D sadržaja u rezoluciji 4K uz veliku brzinu smjenjivanja kadrova (120 frejmova u sekundi).

Kameron je izjavio da je dugo pokušavao da nađe način da izbjegne 3D naočare i da gledaocima pruži bolje iskustvo. RGB laserska projekcija radi na principu odvojenih crvenih, plavih i zelenih lasera koji proizvode svjetlost.

“Da bi se izbrisale granice digitalnog bioskopa potrebni su vizionari, istomišljeni saradnici i to je za nas bio Christie. Prije nekoliko godina počeli smo saradnju koja je pokazala kao dobra, tako da sam zadovoljan što smo obnovili ugovor“, izjavio je Kameron.

U pitanju je isti sistem projekcije koji je korišćen i u filmu Billy Lynn's Long Halftime Walk u režiji Ang Lija. Snimanje sa brzinom od 120 fps je mnogo složenije od standarne brzine (24fts), što ga čini veoma skupim.

Samo šest bioskopa na svijetu opremljeno je da prikaže Lijev film u najvećoj rezoluciji i maksimalnoj brzini kadrova, tako da su dodatne verzije filmova napravljene u manjim rezolucijama kako bi mogle da budu prikazane u drugim bioskopskim salama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *