Akcije Tesle i tehnički u fazi korekcije nakon novog pada od 5%

Dodajte komentar

Nakon što su krajem juna akcije Tesle zabilježile istorijski maksimum, u međuvremenu su izgubile na vrijednosti više od 20%, usljed zabrinutosti investitora oko rezultata prodaje, pojačane konkurencije i bezbednosti njegovih vozila.

Akcije Tesle pale su na jučerašnjem trgovanju 5,6% na 308,8 USD, dok su na nedjeljnom nivou izgubile na vrijednosti 14,6%. U proteklih nekoliko dana veliki broj investicionih kompanija kao što su Goldman Sachs, Bernstein, KeyBanc Capital i Cowen izrazili su razočaranje rezultatima prodaje kompanije u drugom kvartalu.

Tesla je saopštio da je u periodu april-jun prodao oko 22.000 vozila, u odnosu na očekivanja tržišta od 24.200. Kao razlog smanjene prodaje, iz kompanije su naveli prekide u proizvodnji usljed neredovne isporuke baterija. Pritisak na prodaju Teslinih akcija donijela je i pojačana aktivnost konkurencije (poput Volvoa i BMW-a), ali i pokretanje pitanja bezbjednosti njegovih modela koje je kompanija označila kao najbezbjednije u istoriji.

Nakon skorašnje korekcije u vrijednosti, tržišna kapitalizacija Tesle je pala na 50,7 milijardi USD, te se GM ponovo vratio na prvo mjesto u američkoj auto industriji prema tržišnoj vrijednosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *