Sberbank na vrhu liste The Bankera među bankama Centralne i Istočne Evrope

Dodajte komentar

Sberbank je preuzela vodstvo među bankama Rusije, Centralne i Istočne Europe na listi najvećih svjetskih banaka prema rangiranju magazina The Banker. Sberbank se podigla za 15 pozicija u odnosu na prošlu godinu i sada zauzima 36. mjesto.

The Banker je vodeći međunarodni magazin koji izvještava o poslovanju banaka. Lista „Top 1.000 World Banks“ kreira se na godišnjem nivou i uključuje hiljadu najvećih banaka u svijetu po kriteriju temeljnog kapitala. Temeljni  kapital Sberbanke se povećao za 47% u protekloj godini.

Ruske banke, zajedno s brazilskim i indijskim bankama, znatno su poboljšale svoje pozicije na listi u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima magazina The Banker, ukupna dobit  ruskih banaka povećala se više od 4,5 puta (za 369%), odnosno  na 14,6 milijardi dolara u 2016. godini.

Sberbank je najveća banka u Rusiji i vodeća svjetska financijska institucija na ruskom tržištu. Drži gotovo jednu trećinu ukupne aktive ruskog bankarskog sektora, ključni je povjerilac nacionalne ekonomije, ali i najveća štedna banka u Rusiji. Centralna banka Ruske Federacije je osnivač i glavni dioničar Sberbanka i posjeduje 50% temeljnog kapitala Banke plus jedan odlučujući procenat, a preostalih 50% u rukama je domaćih i stranih investitora.

Sberbank ima više od 135 miliona klijenata fizičkih osoba, više od 4 miliona korporativnih klijenata u 20 zemalja te najveću distribucionu mrežu u Rusiji s gotovo 17.000 poslovnica. Međunarodne operacije obuhvataju Veliku Britaniju, SAD, CIS, Srednju i Istočnu Evropu, Indiju, Kinu, Tursku i druge zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *