Pregled štampe za 6. jul: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Promet 7,6 miliona eura, značajno više nego u maju

Na Montenegroberzi u junu je ostvaren promet od 7.678.711 eura, 192 odsto više u odnosu na maj. U odnosu na jun prošle godine, promet je veći 772 odsto, navodi se u novom Biltenu berze. Prosječan dnevni promet u junu iznosio je 349.032 eura, a veći dio prometa (95 odsto) ostvaren je na slobodnom tržištu.

Povećati minimalnu zaradu na pola plate

Socijalni savjet će sjutra imati redovnu sjednicu, a član savjeta Bojan Zeković i poslanik SDP-a Raško Konjević uputili su predlog da se na dnevni red uvrsti inicijativa za uvećanje minimalne zarade.

Region neće dostići EU ni za 30 godina

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji ocijenio je da zemlje zapadnog Balkana neće dostići prosjek EU ni za 30 godina.

Dnevne novine

SDP pokazala političko licemjerje i amneziju

Iznenadnu brigu SDP-a za sudbinu Aerodroma Crne Gore i kompaniju Montenegro Erlajns moguće je definisati isključivo kao vrhunsko političko licemjerje i parcijalnu amneziju, ocijenili su u DPS-u.

Primjena metodologije RAE počinje 1. januara

Puna primjena metodologije Regulatorne agencije za energetiku (RAE) za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema električne energije počeće 1. januara iduće godine, saopštio je predstavnik Elektroprivrede (EPCG) Miloš Bigović.

OVOGODIŠNJI PROMET PREĆI ĆE MILIJARDU

Oko milijardu eura prometa imaćemo ove godine, onog evidentnog koji prolazi kroz fiskalne račune, kazao je Radulović Ovogodišnja turistička sezona počela je mnogo ranije nego što se očekivalo i već se sada može reći da će ostvareni promet na kraju godine biti veći od milijardu eura, što je, prvenstveno, rezultat minulog rada i bolje avio-dostupnosti.

Dan

Ne povećavati PDV za usluge u turizmu

Dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi Rade Ratković smatra da za turizam treba zadržati sniženu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) i da građevinski radovi ne bi trebalo da se odvijaju od aprila do novembra. On je u razgovoru za “Dan ocijenio da će ova sezona biti kao prethodne, te da radovi na plažama koji su se odvijali u junu nijesu pokazatelj sređene i gostoljubive destinacije.

Regulator aminuje nezakonite kamate

Centralna banka nije vršila kontrolu tačnosti obračuna duga za bilo koje pojedinačno potraživanje Hete, kompanije koja se bavi otkupom potraživanja, iako je CBCG u izvještaju o nadzoru navela da kontrolom nijesu utvrđene nepravilnosti u metodološkom pristupu, navodi se u dopuni nalaza i mišljenja sudskog vještaka ekonomsko finansijske struke Milenka Popovića, u koju je “Dan imao uvid.

Kredite dali kontroverznim korisnicima

Demistifikovanje detalja o sredstvima iz Abu Dabi fonda za razvoj je od državnog interesa, smatra predsjednik FOM SDP-a Podgorica Dragan Damjanović. On je istakao da javnost ne raspolaže potrebnim informacijama o toj kreditnoj liniji koja je “u najmanju ruku kontroverzna.

Pobjeda

Jednak poreski tretman za sve

Na Generalnoj skupštini Evropske organizacije poreskih uprava IOTA je ocijenjeno da je neophodno da strategije za poštovanje poreskih propisa moraju biti prilagođene na način da se omogući jednoobrazan poreski tretman i ravnopravna borba između tradicionalnih poslovnih i modela koji nastaju na virtuelnom tržištu.

Kaznu za bankare smanjili 166 puta

Ministarstvo pravde nije prihvatilo prijedlog Centralne banke da se u zakon o prekršajima ugrade direktive EU koje za najteže prekršaje u bankarskom poslovanju propisuju novčane kazne za fizičko lice, odnosno bankare do pet miliona eura.

Početna cijena za Sindčel 833 hiljade eura

Ministarstvo finansija najavilo je za 12. Jul licitaciju hotela Sindčel sa dvorištem, ukupne površine 4.090 kvadrata po početnoj cijeni od 833.135 eura. Licitacija će biti u prostorijama ministarstva u Podgorici.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *