Pregled štampe za 5. jul: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Račun odblokiran, platiće dugovanja

Nikšićka firma Kosanović i Željezara Tosčelik postigli su dogovor o izmirenju duga, pa će račun fabrike biti odblokiran.

Izlazak Italijana može koštati više

Novac za otkup paketa akcija Elektroprivrede od italijanske kompanije A2A država bi morala da nabavi novim zaduživanjem, jer zbog loše vođene ekonomske politike tu sumu nema u državnoj kasi, ocijenili su za Vijesti predstavnici opozicionih političkih partija.

Ne prodaju Korale, ne poštuju KHOV

Grupa akcionara okupljena oko biznismena Blagote Radovića juče je na Skupštini Zatvorenog investicionog fond (ZIF) Trend preglasavanjem uspjela da spriječi usvajanje odluke o prodaji Hotelsko-turističkog preduzeća Trend Korali, kao i odluku o raskidu kredita sa Erste bankom i o poništenju sopstvenih akcija što je tražila Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV).

Dnevne novine

Naplatili 61,2 miliona

Službenici Uprave carina naplatili su 61,2 miliona eura neto prihoda u maju, od čega se najviše odnosilo na porez na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu.

Privatizacija Aerodroma još jedna štetna mjera

Najava privatizacije Aerodroma Crne Gore još je jedna u nizu štetnih ekonomskih mjera kojom bi se država lišila kapitalnog resursa, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

ŠAN: PRVA DIONICA AUTO-PUTA BIĆE ZAVRŠENA U ROKU

Izgradnja prve dionice auto-puta Bar-Boljare od Podgorice do Mateševa biće završena u roku, na kvalitetan način i uz poštovanje najviših bezbjednosnih standarda, kazao je glavni direktor kineske kompanije CRBC Lu Šan na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.

Dan

Put opcijom čašćavaju A2A 80 miliona

Zbog odluke A2A da izađe iz Elektroprivrede (EPCG) niko u opoziciji neće žaliti, dok su po pitanju otkupne cijene podijeljena mišljenja. Dok u URA smatraju da je put opcija po kojoj je A2A ponudila svoj udio državi za 250 miliona u sedam godišnjih rata previsoka, u Partiji penzionera i invalida (PIR) smatraju da ponudu Italijana treba prihvatiti, ali im i ponuditi isplatu cjelokupnog iznosa uz popust.

Menadžment tvrdi da je sve pod kontrolom

Povodom aktuelnih dešavanja u nikšićkoj Željezari, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Dragan Kujović i generalni direktor za industriju i preduzetništvo Goran Nikolić sastali su se juče sa izvršnim direktorom te kompanije Gurajom Guzelerom, sa kojim su razgovarali o stanju u tom preduzeću i daljim planovima u proizvodnji.

Autoput do maja 2019.

Izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare od Podgorice do Mateševa biće završena u roku, na kvalitetan način i uz poštovanje najviših bezbjednosnih standarda, kazao je glavni direktor kineske kompanije CRBC Lu Šan na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem. On se, kako su naveli iz Vlade, saglasio sa Markovićem da je to projekat dvije vlade i dva naroda.

Pobjeda

Direktorima bonusi po 2.840 eura

Državna firma Monteput odlučilaje da iz dobiti za prošlu godinu podijeli 101.098 eura bonusa direktorima i radnicima, saopštenoje Pobjedi iz rukovodstva ove kompanije.

Češljaće oglase i društvene mreže

U borbu protiv sive ekonomije, uskoro, a najkasnije do kraja iduće sedmice usključiće se visokoškolci starosti do 30 godina sa Zavoda za zapošljavanje. Očekuje se da na četiri mjeseca bude angažovano do 145 mladih ljudi sa fakultetskom diplomom koji će biti raspoređeni u upravama za inspekcijske poslove i policije i Poreske uprave.

Udruženi protiv prevara

Iz Ministarstva finansija saopšteno je juče da se u okviru saradnje kancelarija Sistema za borbu protiv prevara (AFCOS) Crne Gore i Hrvatske sprovodi ekspertska misija, čiji je cilj da se prenesu stručna znanja iz oblasti zaštite finansijskih interesa EU.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *