Njemačka najavila novi zakon o useljavanju radnika

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je u ponedjeljak, predstavljajući predizbornu platformu svojeg konzervativnog bloka, da će se donijeti novi zakon o useljavanju stručnih radnika i da je glavni cilj programa otvaranje novih radnih mjesta i podsticanje zapošljavanja.

Naš projekt za budućnost Njemačke znači prosperitet i sigurnost za sve”, kazala je Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu.

Merkeline hršćanske demokrate (CDU) i njihovi saveznici iz bavarske Hršćansko-socijalne unije (CSU) obećavaju punu zaposlenost do 2025. i smanjenje poreza za 15 milijardi eura.

U sklopu tog plana, predlažu novi zakon o useljavanju za stručne radnike kako bi se popunila prazna radna mjesta u njemačkom zdravstvu i IT sektoru.

U Njemačkoj je u junu bilo 730.802 slobodnih radnih mjesta, prema 664.872 u istom mjesecu prošle godine, po podacima Savezne agencije za rad.

I njemački socijaldemokrati (SPD) predlažu novi zakon koji bi Njemačkoj omogućio da zaposli stručne radnike koji joj manjkaju.

Predizborni program CDU-a i CSU-a uključuje i mjere za porodicu, gradnju stanova i jačanje policijskih snaga,

Vođa SPD-a Martin Schulz kritikovao je konzervativce tvrdeći da nude “očajni program, bez ikakvih ideja za budućnost”.

“To je dvosmislen, nepravedan i neodgovoran program”, rekao je Schulz.

CDU i CSU predlažu uz ostalo ukidanje jako nepopularnog poreza solidarnosti, koji je uveden kako bi se finansirala obnova bivše Istočne Njemačke.

Check Also

Analiza poslovanja kompanija koje čine sastav indeksa MNSE10 na kraju III kvartala 2019. godine

Montenegroberza AD Podgorica je na osnovu devetomjesečnih finansijskih iskaza emitenata za 2019. godinu, odradila analizu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *