Nema prodaje Trend Korala

Dodajte komentar
Skupština će raspravljati o prodaji Trend Korala

Grupa akcionara okupljena oko biznismena Blagote Radovića juče je na Skupštini Zatvorenog investicionog fond (ZIF) Trend preglasavanjem uspjela da spriječi usvajanje odluke o prodaji Hotelsko-turističkog preduzeća Trend Korali, kao i odluku o raskidu kredita sa Erste bankom i o poništenju sopstvenih akcija što je tražila Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV).

Nije bilo ni zakonski potrebne dvotrećinske većine da se raspravlja o predlogu dokapitalizacije fonda za 3,5 miliona, jer je skupštini prisustvo predstavnik 61 odsto akcionara.

Usvajanje ovih odluka tražila je grupa akcionara okupljena oko suvlasnika Šajo grupe Žarka Rakčevića, koji su juče najavili sudske postupke zbog kredita uzetog kod Erste banke za isplatu nesaglasnih akcionara, za koji je kako su naveli i KHOV utvrdio nezakonitost, kao i zbog toga što nisu izbrisali akcije povezanog društva PLC Morača u ZIF Trend, što je takođe tražio KHOV.

Sukob između dvije grupe izbio je već na početku, kada su predstavnici Radovićevog tabora, koji kontrolišu oko 40 odsto akcija, spriječili da člana u verifikacionoj komisiji, koja nadgleda glasanje, dobije i Rakčevićeva grupa koja ima 22 odsto akcija.

U toku rasprave o izvještaju o isplati nesaglasnih akcionara od kredita Erste banke, iz Rakčevićeve grupe su citirali mišljenje regulatora KHOV-a da je društvo za upravljanje ZIF-om Trend Butterfly Finance prekršilo zakon o investicionim fondovima kada je dio kredita Erste banke od pola miliona eura iskoristilo za isplatu nesaglasnih akcionara.

Pokazali su i dopis Komisije koja navodi da je zbog ovog kršenja zakona pokrenula prekršajni postupak protiv Butterfly.

Predstavnici druge grupe tvrdili su da se to mišljenje može i drugačije tumačiti, i tražili da se glasa.

Skupština je većinom odbila da raspravlja i o poništenju akcija u ZIF Trend koje ima firma PLC Morača čiji je većinski vlasnik upravo ZIF Trend. KHOV je 29. juna ove godine donio rješenje kojom je Butterfly Financ obavezala da izbriše četiri miliona akcija u vlasništvu PLC Morače, što je 2,09 odsto ukupnog broja akcija Trenda, do 3. jula (ponedjeljak) u 12 časova, što nije učinjeno. Taj dio akcija koristi Radovićeva grupa.

Većinom glasova odbijen je predlog da se pokrene prodaja HTP Trend Korali, koji obuhvata istoimeni hotel u Sutomoru, preko berzanske aukcije. Prema predlogu početna cijena bi bila 11 miliona eura, a na svakoj narednoj aukciji cijena bi padala za 10 odsto, ali bi najniža bila 8,5 miliona.

Nije bilo većine da se usvoji odluka o dokapitalizaciji od 3,5 miliona eura kojom bi bile izmirene obaveze prema Heti, Erste banci i Butterfly Financu.

Rakčević je nakon sjednice kazao da se nepostupanjem po rješenjima regulatora pokazuje siledžijstvo.

Podsjetio je da je HTP Korali u januaru procijenjen na 7,85 miliona eura, koliko je Šajo grupa bila spremna da plati, ali da su u međuvremenu, kada su oni ušli u proceduru kupovine, povećali cijenu na 11 miliona, kada je cijeli Trend zvanično vrijedio 9,5 miliona eura.

Rakčević je kazao da je to dokaz njihove principijalnosti, kao i da bi predložena dokapitalizacija riješila probleme poslovanja fonda i da su oni spremni da u njoj učestvuju.

Radović: E nećeš, Rakčeviću, dočekati da kupiš Korale…

Na konstatacije da je sadašnja uprava ZIF Trend (Radovićeva grupa) oštetila fond, burno je reagovao Blagota Radović navodeći da to treba da dokažu, a istovremeno optužujući drugu grupu da je htjela da ošteti fond otkupljujući od Hete potraživanja od 3,2 miliona eura za 2,5 miliona.

Faktoring kompanija Heta iz Austrije je od bivše Hipo Alpe Adria banke preuzela njeno potraživanje od Trenda od 3,2 miliona eura.

“Vi ste pisali Heti da želite privatno da otkupite ovaj dug za 2,5 miliona eura, pa da ga onda naplatite od nas za 3,2 miliona. Ja sam lično ispred fonda išao u sjedište Hete u Klagenfurtu da otkupim ovaj dug u ime Trenda za 2,45 miliona i time uštedim fondu 800 hiljada eura”, kazao je Radović.

Iz suprotnog tabora naveli su da su otkupom potraživanja željeli da spriječe dalji nastavak štete koju fondu i njegovih preko osam hiljada akcionara pravi sadašnja uprava. Rakčević je kazao da je akumulirani gubitak fonda 70 miliona eura, kao i da je ova uprava prošle godine napravila minus od šest miliona.

Na pitanje ko ga je ovlastio da pregovara sa Hetom u ima svih akcionara, Radović je kazao da je imao ovlašćenja kao akcionar i ugledni poslovni čovjek.

Rakčević je odgovorio da bi Butterfly Finance prema zakonu morao da bude neutralan a ne da podržava jednu grupu akcionara, ali da ga to ne čudi jer je Butterfly osnovan novcem Radovića u cilju preuzimanja fonda o čemu će javnosti uskore prezentovati dokaze.

Radović je na to reagovao riječima: “E nećeš, Rakčeviću, dočekati da kupiš Korale preko mene ni za jedan euro ispod tržišne cijene”.

Rakčević je kazao da ih Šajo grupa upravo želi kupiti po tržišnoj cijeni, a ne po onoj koja je u međuvremenu naduvana.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *