Monteput unutar kuće rasporedio 101.098 eura dobiti iz prošle godine

1 komentar

Državna firma Monteput odlučilaje da iz dobiti za prošlu godinu podijeli 101.098 eura bonusa direktorima i radnicima, saopšteno je Pobjedi iz rukovodstva ove kompanije.

Po 2.840 eura bonusa dobili su članovi odbora direktora Jusuf Kalamperović, Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Cetinja i sadašnji ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, tadašnji izvršni direktor, a sada ministar saobraćaja Osman Nurković i direktor poslovne jedinice za upravljanje projektom izgradnje autoputa Bar Boljare mr Goran Vujović.

Bonus za bivšeg direktora Nurkovića je za skoro hiljadu eura veći od njegove tadašnje plate i 700 eura veći od sadašnje ministarske zarade.

Aktuelni ministar rada ima platu od 2.200 eura, pa mu je bonus veći svega 600 eura od zarade. Cetinjski gradonačelnik se “opario, jer mu je bonus 1.500 eura veći od plate, koja inače iznosi 1.345 eura. Najbolje je prošao Kalamperović, kojem je bonus 2.000 eura veći od penzije.

Po 2.130 eura dobili su direktori sektora i sekretar društva saopštio je našoj redakciji sadašnji direktor ove firme Junuz Mujević, koji neće dobiti bonuse jer je od ove godine na čelu ove firme. Zaposlenima je isplaćeno po 710 eura.

“Pravo zaposlenih na isplatu godišnjeg bonusa u iznosu do jedne prosječne neto zarade u društvu uvećane za minuli rad definisano je sporazumom zaključenim 7. juna 2012. između odbora direktora Monteputa, izvršnog direktora i sindikalne organizacije, pa je po tom osnovu zaposlenim isplaćen iznos od 710 eura”, objasnio je Mujević osnov za isplatu bonusa.

On u dopisu našoj redakciji podsjeća da je odluku o raspodjeli dobiti iz prošle godine donio Odbor direktora 6. juna tekuće godine, shodno zaključku Vlade od 1. juna takođe ove godine.

Podsjetimo da je Monteput i iz dobiti za 2015. podijelio bonuse, ali se oko toga prošle godine digla velika prašina. Isplati velikih bonusa usprotivila se tada SDP, odnosno Mirel Radić-Ljubisavljević, koja je u ime tadašnje Vlade izbornog povjerenja, a ispred opozicije bila imenovana u odbor direktora ove kompanije.

Monteput je, kako je tada objasnila Radić Ljubisavljević, prvo bio predložio da se 150 hiljada eura dobiti iz 2015. podijeli jedan naprema pet, što je trebalo da znači da će izvršni direktor tog preduzeća i rukovodstvo dobiti po 3.200 eura bonusa, a radnici po 640 eura. Ona je tada javno saopštila da smatra da je to zloupotreba državnih resursa i da je nedopustivo.

Smatram da se radi o vrlo nepravednoj podjeli i nije mi jasno kako se to dijeli jer je do sada ta podjela bila 3:1. Problematično je i diskreciono pravo izvršnog direktora Monteputa da dio sredstava raspodjeljuje po svom nahođenju. Preduzeće treba da ima pravilnik u kojem će biti precizirano i transparentno kako će da se dijele bonusi i da li će uopšte kazala je tada ona i pozvala Vladu da preispita odluku.

Vlada je nakon toga na određeno vrijeme odložila raspodjelu dobiti, odnosno podjelu bonusa, dok se nije našao kompromis tako što je radnicima podignut iznos, a direktorima smanjen.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *