Koliko zarađuju blogeri?

Dodajte komentar

Česta tema u internet svijetu jeste zarada od bloga. Koliko može da se zaradi, da li se uopšte zarađuje, da li se zbog toga piše blog – samo su neka od pitanja koja se nameću kada je riječ o blogovima.

Blogeri u svoj rad na blogu ulažu mnogo truda i vremena i logično je da taj trud žele da naplate, a jedan od načina zarade na blogu su sponzorisani tekstovi.

U Srbiji cijene reklamiranja putem sponzorisanih tekstova ili banera se uglavnom kreću od 20, 30 eura do 200, 300 eura, što zavisi od posjećenosti bloga i vidljivosti na društvenim mrežama.

Jedan od poznatih blogera u Srbiji, Dragan Varagić u jednom svom postu navodi zaradu modne blogerke Zorane Jovanović koja od samih blog postova mjesečno zarađuje između 1.000 i 5.000 eura u zavisnosti od broja klijenata tog mjeseca.

Drugi uspešan bloger, Miloš Petrović ističe da je prezadovoljan svime što mu je blog do sada donio – najprije puno dobrih kontakata i poziva da bude predavač.

“Može se živjeti od pisanja bloga, ali je potrebno vrijeme. Pomenuta cifra od 5.000 eura nije realna. Do 1.000 eura je nešto realno, ali ako ste top bloger u pravoj niši gdje je puno publike i dosta para. Treba razmišljati i globalno”, tvrdi Petrović.

U svijetu je bloger zanimanje kao i svako drugo i više se niko ne iznenađuje kada blogeri sjede u prvim redovima najvažnijih revija, pišu za uticajne magazine, snimaju video snimke koje putem Jutjuba prati pola planete ili objavljuju svoje knjige. Na našim prostorima iako se o blogu i blogerima sve više govori, sve ove povlastice dolaze znatno sporije.

Tamara Kalinić sa adresom u Engleskoj je jedna od najpoznatijih svjetskih blogerki. Do sada je ostvarila saradnja sa brojnim poznatnim brendovima, magazinima, a spekuliše se da zarađuje oko 5.000 eura od svojih postova.

Nataša Kortni Smit smatra da mladi ljudi mogu zarađivati dobre plate baveći se svojom strašću i otkriva kako da vaš blog preživi kritičnih prvih šest mjeseci svog postojanja. Svoje savjete podijelila je u knjizi “The Million Dollar Blog”, kojom će pomoći mnogima, s obzirom na to da je nedavno objavljena lista po kojoj je pisanje bloga i blogovanje među pet najpoželjnijih zanimanja na svijetu. Mnogi sanjaju o tome, a tek rijetki uspijevaju dobro zarađivati na taj način. Nataša ističe da je najvažnije shvatiti da je vođenje bloga posao, a ne glamurozno uživanje.

Ket Vilijams koja piše blog “Rock n Roll Bride” radila je kao producent na kanalu TV prodaje, a 2011. godine dala je ostavku zbog nove karijere. Nakon pet godina, njen blog o vjenčanjima jedan je od najpopularnijih na svijetu. Ova 32-godišnjakinja pokrenula ga je kad je planirala svoje vjenčanje, no nakon što je postala gospođa nastavila je objavljivati nove postove jer joj se to toliko svidjelo.

“Blogovati može bilo ko, no kako biste prebrodili prvih šest mjeseci kad vas niko neće čitati, važno je da imate jedinstvenu viziju. S blogovanjem je stvar u tome da se time baš svako može baviti, no da biste pregurali kritičnih šest mjeseci važno je da imate nešto drugačije da pružite”, kaže Ket.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *