Izlazak Italijana može koštati više

Dodajte komentar

Novac za otkup  paketa akcija Elektroprivrede od italijanske kompanije A2A država bi morala da nabavi novim zaduživanjem, jer zbog loše vođene ekonomske politike  tu sumu nema u državnoj kasi, ocijenili su za “Vijesti” predstavnici  opozicionih političkih partija.

Upozoravaju da će zbog toga izlazak Italijana iz EPCG građane mnogo više koštati.

Opozicija smatra da bi  energetska kompanija trebala da ostane u većinskom vlasništvu države, ali da se prethodno mora odgovoriti na  pitanja   kakva je sudbina  drugog bloka pljevaljske Termoelektrane i akcija koje A2A ima u Rudniku uglja.

Italijani su u ponedjeljak aktvirali  “put opciju” koja predviđa prodaju njihovih akcija u EPCG (41,7 odsto)  Vladi po cijeni od 250 miliona eura. Novac bi se isplatio u  sedam godišnjih rata počevši od 1. maja 2018.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović ocijenio je da  se skoro  dvogodišnja “saga” rješavanja statusa A2A privodi kraju, a čini se da država, kao većinski partner,  još nema spremnu  poslovnu strategiju.

“Osim činjenice  da bi eventualni otkup  nešto više  od 40 odsto  akcija A2A koštao  državu 250 miliona koje nema  i morala bi da ih nabavi novim zaduživanjem, nekoliko  ne manje važnih pitanja traže odgovore. Kakva je sudbina tendera i gradnje drugog bloka TE  i znači li to da se   odlaskom A2A  otklanjaju prepreke  za trenutno ključnu energetsku investiciju. Pitanje je  kakva je sudbina  akcija A2A u Rudniku uglja, da li će država i  kako kupiti i  te akcije  u paketu  da bi uz pretvaranje  poreskog duga u  državne akcije Rudnik  uglja konačno postao državni”, kazao je Damjanović.

Dodaje da treba odgovoriti na pitanje  da li postoji  mogućnost da jedan dio  paketa akcija A2A kupi neko treći, na primjer Elektroprivrede Srbije, ne dovodeći u pitanje  neophodno  dvotrećinsko državno vlasništvo u EPCG.

Momo Koprivica (Demokrate) kazao je da u ovom aranžmanu Crna Gora nije ostvarila svoj interes, ni na ekonomskom ni na tehnološkom planu i čak su i predstavnici Vlade ukazali na menadžerski fijasko, ali je pitanje ko će snositi odgovornost što je sa njima sklopljen strateški posao.

“Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi. Od samog starta, odbijanja unosnije ponude grčkog konzorcijuma i ulaska u ovaj aranžman, razborita predviđanja su ukazivala da neće biti ostvareni niti zaštićeni vitalni ekonomski interesi države u pogledu ovog dragocjenog državnog i privrednog resursa”, kazao je Koprivica.

Smatra da su navodi manjinskih akcionara o kriminalnom ponašanju strateških partnera ozbiljni i da zavređuju adekvatan odnos nadležnih pravosudnih institucija.

Dodaje i da je zaduživanje  neminovna posljedica svake loše poslovne politike države.

Poslanik SDP-a  Raško Konjević kazao je da odlazak A2A znači da je jedan investitor manje iz  država EU i da to nije baš dobra vijest.

“Sa druge strane, potvrdila se  politika SDP-a  da nakon zaustavljanja  prodaje TE  ruskom oligarhu  za smiješan novac  sada država ima  priliku da  otkupi akcije A2A i tako vrati punu vlasničku kontrolu  nad energetskim sektorom. Druga strana medalje je da li u ovom trenutku, zbog loše ekonomske poilitike zasnovane na rasprodaji   država ima novac za  otkup akcija”, kazao je Konjević.

Za Dejana Mijovića (URA) nije iznenađenje  to što je A2A već ponudila Vladi svoje akcije u EPCG, iako je ranije objavljeno da će pokušati do kraja godine da proda  svoje akcije na tržištu, uz pomoć investicione banke Rotšild.

Smatra da  vlast već duže vrijeme ima jako loš imidž zbog visoke korupcije i reketa koji nameće investitorima, a neuspjeh partnerstva sa A2A je samo dodatno uvjerio ozbiljan poslovni svijet da je previše rizično ulaziti u partnerstvo sa takvom vlašću, pogotovo kao manjinski akcionar bez prava upravljanja. On  je dodao da  je zbog interesovanja italijanskog tužioca A2A  vjerovatno odustala od pokušaja da svoje akcije proda nekoj ofšor firmi, odnosno,  rođacima, kumovima i bliskim prijateljima čelnika DPS-a.

Moguća i prodaja akcija drugoj firmi

Iz Vlade je na pitanje “Vijesti” da li namjerava da već ove godine  proda akcije u EPCG (koje će otkupiti od A2A) nekoj drugoj kompaniji pod istim uslovima,  odgovoreno da je preuranjeno govoriti o bilo kakvim odlukama.

“Vlada  je juče dobila zvanično obavještenje od italijanskog partnera A2A o aktiviranju ‘put opcije’ definisane Akcionarskim ugovorom između Vlade i A2A, što znači da je proces izlaska A2A iz vlasničkih i upravljačkih struktura EPCG tek počeo. S obzirom na značaj EPCG kao kompanije i vrijednost njenih akcija, preuranjeno je govoriti o bilo kakvim konačnim odlukama”, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Kako su dodali, Vlada  će razmotriti, u skladu sa zakonom i Akcionarskim ugovorom, opcije koje ima na raspolaganju, a konačna odluka biće zasnovana isključivo na interesima koji su u vezi sa daljim dinamičnim razvojem energetskog sektora na tržišnim osnovama.

Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *