EU tržišta – otvaranje: Berze slabe drugi dan zaredom

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene dionica blago su pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni i jer nema vijesti koje bi znatnije potaknule tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,3 posto, oslabivši drugi dan zaredom, nakon što je u ponedjeljak porastao 1,1 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati gotovo nepromijenjen, na 7.358 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 12.417 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.165 bodova.

Zbog jučerašnjeg praznika u SAD-u i nedostatka značajnijih ekonomskih pokazatelja, jutros se na evropskim bvrzama trguje mirno.

Podršku tržištima pruža stabilnost cijena nafte. Nakon oštrog pada u prvom dijelu juna, posljednjih nedjelju dana cijene su se nafte oporavile.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela oslabila 9 centi, na 46,98 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 5 centi, na 49,56 dolara.

U fokusu ulagača biće danas objava zaključaka s nedavne sjednice čelnika američke centralne banke, koji bi mogli naznačiti što Fed namjerava s monetarnom politikom.

Nakon što je u dva navrata od početka godine ključne kamatne stope povećao za 0,25 postotnih bodova, većina analitičara očekuje još jedno povećanje cijene novca u SAD-u do kraja godine.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 60 posto izgleda da će Fed kamate povećati u decembru.

Osim Feda, i neke druge velike centralne banke posljednjih nedjelja poručuju da je era jeftinog novca pri kraju.

Na azijskim berzama cijene dionica jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,30 sati bio u plusu 0,3 posto.

I na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, na 20.081 bod.

Check Also

Početak škole uz poklon popust NLB Banke na online kupovinu NLB Visa karticama

Za spreman početak školske godine, NLB Banka će za svaku kupovinu NLB Visa karticama, na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *