5 načina da (napredno) pretražujete Google

Dodajte komentar

U eri napredne tehnologije i brzog interneta, možete da pronađete informacije o skoro pa svemu. U roku od nekoliko minuta saznaćete recept za ukusno jelo ili najbrži put do mjesta na kome nikada niste bili.

Ipak, nekada to nisu minuti već sati, jer u moru informacija treba da pronađete tačno ono što vas zanima. Zato je sajt Bright Side napravio listu efektivnih metoda uz pomoć kojih možete da pretražujete Google i da uz  samo nekoliko klikova pronađete baš ono što ste tražili.

Jedno ili drugo

Ponekad niste sigurni da li ste tačno zapamtili informaciju ili ime koje treba da pretražujete. Ali, to ne bi trebalo da bude problem! Stavite nekoliko varijacija koje su vam potrebne i razdvojte ga uspravnom crtom ili koristite “or”.

printscreen-gugl

Pretraživanje sinonima

Ako želite da pronađete sajtove o određenoj temi a ne želite rezultate koji uključuju baš ovu frazu, onda koristite sledeći symbol: „~“

Tako ćete kada ukucate “zdrava~ishrana” dobiti rezultate koji se tiču dijeta, zdravih narmirnica, itd.

printscreen-gugl1

Za vremenski okvir

Kada su vam, na primjer, potrebna neka naučna otkrića tokom XX vijeka, onda bi trebalo da napišete sljedeće:

printscreen-gugl2

Ako tražite određeni članak

Ako želite da pronađete određeni članak ili URL, onda bi trebalo da znate jednu od ključnih riječi, i da u pretraživač ukucate sljedeće:

Intitle: husky

Ako tražite URL onda:

Inurl: husky

printscreen-gugl3

Traženje sličnih sajtova (ili istraživanje konkurencije)

Našli ste sajt koji vam se dopao a onda biste da saznate za još neke slične sadržine, ili jednostavno želite da istražite konkrurenciju, onda bi trebalo da ukucate:

Related: pa onda adresu sajta, bez razmaka.

printscreen-gugl4

I još jedan bonus savjet

Ako želite da otklonite nevažne riječi, ili fraze, odnosno ne želite da ometaju vašu pretragu, jednostavno napišite simbol “-“ (minus) između riječi koje pretražujete i neželjene fraze. Na primjer, pretražujete neku knjigu ali ne želite da je kupite:

printscreen-gugl5

BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *