Samsung ulaže oko 18 milijardi dolara u biznis sa čipovima

Dodajte komentar

Samsung Elektroniks će uložiti oko 18 milijardi dolara u svoj biznis sa čipovima.

Cilj je da se ojača lidersku poziciju na svjetskim tržištima memorijskih čipova i pametnih telefona, saopštila je danas ta južnokorejska firma.

Najveći svjetski proizvođač pametnih telefona i memorijskih čipova investiraće 20,4 hiljade milijardi vona (17,7 milijardi dolara) do 2021. godine u proširenje i modernizaciju svoje fabrike čipova u južnokorejskim gradovima Pjeongtek i Hvaseong, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

Fabrika u Pjongteku, 70 kilometara južno od Seula, najveća je u svijetu i nedavno je počela sa proizvodnjom, nakon što je Samsung Elektroniks uložio 15,6 hiljada milijardi vona u njenu izgradnju u posljednje dvije godine.

Kompanija takođe planira da proširi svoju fabriku NAND čipova u kineskom gradu Ksian, kako bi zadovoljila rastuću tražnju za čipovima koji se koriste u proizvodima najnovije generacije. Samsung nije precizirao kada i koliko novca planira tamo da investira.

Analitičari kažu da bi nedostatak ponude čipova na globalnom tržištu mogao da se nastavi tokom 2017. godine, što će dovesti do rasta cijena, od čega će korist imati veliki dobavljači kao što su Samsung i drugi južnokorejski proizvođač SK Hinik.

Očekuje se da će prosječne cijene čipova DRAM, koji se koriste za računare i servere, i NAND fleš čipova koji se koriste u mobilnim uređajima, ove godine skočiti za 53 i 28 odsto, respektivno, prema podacima kompanije za istraživanje tržišta IC Insajts.

Iz Samsunga su naveli da će njihova investicija na kraju dovesti do otvaranja čak 440.000 radnih mjesta do 2021, uključujući i indirektna radna mjesta, što će podstaći jačanje četvrte najveće ekonomije Azije, prenosi francuska agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *