ERSTE blog: Planiranje kućnog budžeta – na šta treba obratiti pažnju

Dodajte komentar

Ukoliko ne upravljate svojim finansijama odgovorno, ranije ili kasnije ćete upasti u probleme i nemogućnost plaćanja prispjelih obaveza. Od svih nas se očekuje da budemo sposobni da odgovorno upravljamo novcem koji zarađujemo, ali nas niko ne uči kako se to radi. Zbog toga ću vam u današnjem blogu ukazati na osnovne stvari o upravljanju kućnim budžetom, kao i na nekoliko koraka koji su suštinski važni za uspješno vođenje porodičnih finansija.

Prva važna stvar koju treba da znate o budžetu jeste da nije baš sve u tome koliko novca imate. Veoma je bitno šta radite s njim. Još jednostavnije – ideja je da trošite manje nego što prihodujete. Da biste utvrdili koliko o ovome znate, zapitajte se par stvari kao što su:

  • Koliko napora trenutno ulažete da upravljate svojim novcem?
  • Upisujete li svoje mjesečne troškove?
  • Pratite li koliko trošite svakog dana?
  • Da li često trošite na stvari koje vam nijesu neophodne?

Saznajte koliko trošite svakog mjeseca i na šta

Da biste unaprijedili upravljanje kućnim budžetom, preporučujem da prvo uzmete hemijsku i papir (ili još bolje – otvorite excel ako ste mu vični). Ono što želite da uradite jeste da posložite prihode i rashode koje imate. Vjerovatno znate koliko tačno zarađujete svakog mjeseca. Pitanje je znate li kuda vaš novac odlazi?

Najlakši način da prikupite informacije o svim troškovima jeste da sačuvate sve račune od jednog mjeseca.

U ovaj proces biste morali uključiti ukućane. U prihode ulaze i prihodi partnera, a u rashode i oni koji idu na djecu, poput njihovog džeparca. Pravite pregled troškova kompletnog domaćinstva, ne samo vaših. Postupanje po budžetskim stavkama partnerima treba da bude zajednički zadatak.

Prije svega, počnite da zapisujete sve troškove koje imate. Najlakši način da prikupite informacije o svim troškovima jeste da sačuvate sve račune od jednog mjeseca. Plaćanja karticom su veoma korisna u ovom pogledu, jer uvijek možete jednostavno zatražiti izvještaj o mjesečnim promjenama na računu u vašoj banci. Takođe, o aplikacijama koje vam mogu pomoći u evidenciji troškova, govorili smo u jednom od prethodnih postova na blogu.

racunanje troskova

Napravite budžet za sve vrste potrošnje

Najjednostavnije će biti da na početku upišete troškove koje imate svakog mjeseca, fiksne i one koji neznatno variraju, kao što su: kirija/rata za stan, rata za kredit, računi za struju, vodu, telefon, internet, kablovsku televiziju i slično. Za one poput struje i vode uvijek dodajte 10% da biste bili sigurni. Još jednostavnije, za ovu vrstu troškova možete aktivirati plaćanje putem trajnog naloga, čime možete uštedjeti sebi vrijeme kao i brigu o tome da li su računi plaćeni na vrijeme.

Moj savjet bi bio da te rashode podijelite u tri segmenta – porodične, lične i planiranu štednju.

Zatim upisujete troškove koji znatno variraju iz mjeseca u mjesec. Ono što je poželjno da uradite sa preostalim dijelom vašeg dohotka jeste da unaprijed, prije same potrošnje, isplanirate koliko ćete novca trošiti za različite namjene – napravite vaš mjesečni plan rashoda. Moj savjet bi bio da te rashode podijelite u tri segmenta – porodične, lične i planiranu štednju. Planiranje unaprijed je bolje nego da se rukovodite principom – štedjeću ono što ostane nakon potrošnje.

Dalje, svaki od ovih segmenata možete razrađivati detaljnije. Porodične troškove možete podijeliti na troškove hrane i namirnica za domaćinstvo, eventualne popravke, eventualno džeparac i garderobu za djecu i slično. Ista stvar je i sa kategorijom ličnih troškova. Tu spadaju stvari koje je teže pobrojati, kao što su svakodnevni troškovi poput odlaska na ručak tokom pauze na poslu, piva sa društvom i slično. Iako djeluju kao minorni izdaci, iznenadićete se koja količina novca ode na ove „sitnice“. Ukoliko unaprijed ograničite potrošnju za svaki od segmenata, na dobrom ste putu da dovedete svoje porodične finansije u red. Nemojte se obeshrabriti ukoliko u prvim mjesecima ne uspijete da ispunite ciljeve za svaki od segmenata. Iz mjeseca u mjesec, kako budete prikupljali više podataka, moći ćete bolje da planirate troškove svakog segmenta.

kupovina u supermarketu

Razdvojite želje i potrebe

Da biste izbalansirali potrošnju, trebalo bi da odvojite potrebe od želja. Jedan od najčešćih načina pretjeranog trošenja novca jeste takozvana impulsivna kupovina. O razlikama između potreba i želja treba da razmišljate pri svakoj kupovini. Čak i ako zaključite da vam je kupovina automobila isplativija opcija od korišćenja prevoza ili taksi službi, nije isto da li ćete kupiti sportski ili mali ekonomični auto. To je odnos želja i potreba. Da li vam zaista treba najbrži mogući internet i televizor ogromnih dimenzija? Napravite spisak velikih nabavki da ne biste impulsivno kupovali. Da biste dobro upravljali budžetom, morate prvo zadovoljiti potrebe, a tek onda razmišljati o željama.

 

Zatim križajte jednu po jednu stavku iz rashoda, kako je budete realizovali.

U posljednjoj fazi, nakon što ste utvrdili prihode i rashode, vrijeme je za tabelu. Sa jedne strane pišete prihode, a sa druge rashode. Zatim križajte jednu po jednu stavku iz rashoda, kako je budete realizovali. Dopišite pored svake stavke napomenu ukoliko ima promjena u odnosu na plan. Nakon što uporedite prihode i rashode prvog mjeseca, imaćete jasnu sliku o tome koliko dobro upravljate svojim porodičnim finansijama, kao i gdje vam „curi“ previše novca. Sljedećeg mjeseca prilagodite brojke, korigujte gdje treba i pokušajte da ostvarite zacrtani budžet.

Ukoliko prvog mjeseca ne uspijete dobro da realizujete svoj budžet, nema razloga za paniku. Kao što sam rekla na početku, upravljanje budžetom se uči. Nakon nekoliko mjeseci prakse, sigurna sam da ćete uspjeti da veoma precizno upravljate svojim prihodima i rashodima.

Autor: Ljiljana Stijepović, direktorica Direkcije podrške prodaji, Sektor stanovništva

Izvor: blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *