Dolar je od početka godine oslabio 8%. Zašto?

Dodajte komentar

U odnosu na EUR, američki dolar od početka godine ne prestaje da slabi. U posljednjih šest mjeseci izgubio je približno 8% vrijednosti. Koji su razlozi slabljenja?

Najvažniji razlog slabljenja američke valute je činjenica da je posljednjih godina bila značajno precijenjena u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svijetu. Naime, američka ekonomija je prva izašla iz krize koja je počela 2008. godine, pa je američka centralna banka prva među centralnim bankama razvijenih zemalja počela da najavljuje podizanje kamatnih stopa. Investitori širom svijeta su u potrazi za većim prinosom masovno počeli da prebacuju kapital u američku valutu. Zbog toga je u periodu od 2014. do 2015. godine dolar u odnosu euro i ostale valute ojačao više od 20%, čime je kurs došao na nivo na kojem je posljednji put bio davne 2003. godine. S jačanjem dolara, proizvodi američkih kompanija postajali su sve skuplji, pa je izvoz SAD-a padao, a uvoz rastao. Jedno od glavih predizbornih obećanja predsjednika Trumpa odnosilo se upravo na smanjivanje uvoza, a to je najlakše postići slabljenjem vlastite valute.

U međuvremenu, ekonomska situacija se počela popravljati i u ostalim razvijenim privredama. Iz komentara čelnih ljudi evropske, britanske i nekoliko drugih centralih banaka, može se zaključiti da se bliži trenutak podizanja kamatnih stopa i u njihovim zemljama. Zbog toga se kapital koji je godinama prebacivan u dolar počinje vraćati, zbog čega većina ostalih valuta sada počinje jačati u odnosu na dolar.

Hoće li dolar nastaviti da slabi?

Budući da ciklusi dizanja i spuštanja kamatnih stopa, stoga i ciklusi prebacivanja kapitala iz valute u valutu u pravilu traju godinama, za očekivati je da će trenutni ciklus slabljenja dolara takođe trajati barem godinu do dvije. Naime, dolar je po mnogim parametrima precijenjen, a u odnosu na euro je i dalje približno 15% jači nego prije tri godine.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je nakon talasa jačanja od 8% moguć privremeni predah ili čak korekcija od nekoliko posto, no nakon toga će se trend slabljenja američke valute vjerovatno nastaviti.

Vijest koja bi mogla uzrokovati kratkoročno jačanje dolara biće objavljena u petak. Radi se o službenom podatku o stopi nezaposlenosti i broju novootvorenih radnih mjesta u SAD-u u junu. Očekuje se da će stopa nezaposlanosti biti 4,3%, a da je tokom juna otvoreno 175 hiljada novih radnih mjesta. Ukoliko se ispostavi da je otvoreno više radnih mjesta od očekivanja, moguće je da će dolar ojačati 0,5 do 1%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *