Prosječna zarada u maju 511 eura

Dodajte komentar

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u maju je, prema podacima Monstata, iznosila 511 eura i neznatno je manja u odnosu na april.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u maju je, u poređenju sa istim prošlogodišnjim mjesecom porasla 2,2 odsto, a u odnosu na prosječnu neto zaradu u prošloj godini 2,4 odsto.

Prosječna bruto zarada u maju je iznosila 766 eura.

Statističari su kazali da, ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u maju u odnosu na april porasle 0,1 odsto, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu pale 0,3 odsto.

Po sektorima djelatnosti prosječne neto zarade u maju su u odnosu na april zabilježile rast u sektorima djelatnosti usluge smještaja i ishrane 3,9 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti tri odsto, snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrola procesa uklanjanja otpada i sličnih aktivnosti 2,4 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 2,3 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 2,2 odsto, državna uprava i odbrana dva odsto, vađenje ruda i kamena jedan odsto i ostale uslužne djelatnosti 0,9 odsto.

Pad je zabilježen u sektorima prerađivačka industrija pet odsto, informisanje i komunikacije 4,7 odsto, snabdijevanje električnom energijom i poslovanje sa nekretninama po 3,6 odsto, građevinarstvo 2,7 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 2,4 odsto, saobraćaj i skladištenje 1,5 odsto, umjetnost zabava i rekreacija 1,2 odsto, finansijske i djelatnosti osiguranja i obrazovanje 0,4 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *