Imate ideju? Provjerite je na Google patent pretraživaču

Dodajte komentar

Google patent pretraživač jednostavno i brzo vam može pružiti detaljne i brojne informacije o patentima koji vas zanimaju. Patent pretraživač je, zapravo, jedna ogromna baza podataka koja treba da olakša sporo i naporno istraživanje patenata koje je neizbježno ukoliko želite da provjerite da li je vaš patent originalan, kao i da zaštitite vašu intelektualnu svojinu koja je već prijavljena u zavodima za patente.

Zašto Google patent pretraživač?

Pored raznih usluga koje kompanija „Google“ nudi svojim korisnicima, kao što su Gmail, Google mape, pretraživači knjiga ili slika, još jedna od usluga koju Google pruža još od 14. decembra 2006. godine je i Google patent pretraživač.

Google patent pretraživač, kao što i samo njegovo ime kaže, jeste pretraživač koji vam omogućava pronalaženje patenata na internetu. Izuzetno je koristan za pronalazače i naučnike koji žele da u ovoj evidenciji patenata provjere da li je njihova ideja originalna i da li ima patenata koji su slični njihovim.

Pretraživanje patenata bi trebalo uvjek da se obavi prije realizacije izuma. Ako neki patent kao vaš već postoji u bazi podataka Google pretraživača, pretraga vam je uštedjela vrijeme i novac, tako da se možete posvetiti nekom drugom projektu/patentu/izumu.

Takođe, Google patent pretraživač možete koristiti da biste zaštitili vašu intelektualnu svojinu prijavljenu u bazi podataka i da biste bili u mogućnosti da prijavite nekog za krađu autorskih prava. Doduše, Google patent nema advokatsko prisustvo, što znači da se ne odgovara kompaniji „Google“ za krađu autorskih prava, nego zavodu za patente u kome je određeni patent prijavljen.

Postepeno proširivanje baze podataka

Pretraživač poseduje podatke uglavnom iz baze podataka „Patenti Sjedinjenih država i zavod za intelektualnu svojinu“ (u originalu: United States Patent and Trademark Office, a skraćeno USPTO)  kao i iz drugih država. Kada je tek nastao patent pretraživač je u svom sadržaju imao samo podatke iz USPTO, da bi se daljim razvojem obim pretraživača proširio i na druge države.

2012. godine baza podataka pretraživača za patente je proširena sa podacima „Evropskog zavoda za patente“. Godinu kasnije Google je stupio u saradnju sa „Svjetskim zavodom za intelektualnu svojinu“, „Njemačkim zavodom za patente“, „Kanadskim zavodom za intelektualnu svojinu“, kao i „Kineskim zavodom za patente“.

Nakon toga Google patenti su proširili svoju bazu podataka i sa Japanom, Južnom Korejom, Rusijom, Francuskom, Belgijom, Finskom, Danskom, Luksemburgom i Holandijom.

Svi patenti su automatski prevedeni na engleski jezik, tako da se patenti mogu pretraživati isključivo na engleskom jeziku.

Google patent pretraživač danas korisnicima omogućava da pretražuju patente na internacionalnom nivou. U njegovoj bazi podataka nalazi se preko 87 miliona patenata, a evidenciju o patentima preuzimaju iz sedamnaest zavoda za intelektualnu svojinu za patente širom svijeta. Najstariji patenti koji su zavedeni u Google patent pretraživaču potiču čak iz 1790 godine.

Kako funkcioniše Google patent pretraživač?

Prosto pretraživanje

Ova vrsta pretraživanja je slična običnoj pretrazi na Googleu. Dovoljno je samo da ukucate riječ koja vas zanima i pretraživač će vam prikazati rezultate koji se poklapaju sa traženom riječi.

Google patent pretraživač koristi sličnu tehnologiju kao i Google pretraživač za knjige, tako da možete listati rezultate pretraživanja i zumirati ih po potrebi. Kada se u pretraživač ukuca naziv određenog patenta, on će u rezultatima prikazati kratak opis nekog patenta, sliku patenta, kao i opciju da se sadržaj patenta preuzmete u PDF-u.

Pored toga patent pretraživač sadrži i informacije o statusu patenta, datum kad je patent odobren i  datum njegovog isteka, broj aplikacije patenta, ime vlasnika patenta, sažet i pun opis patenta. Link za pretraživanje je: www.google.com/patents.

Napredno pretraživanje

Google vam nudi opciju napredne pretrage patenata ukoliko vam je potrebna specifična informacija o patentu. Recimo, želite da pronađete patente pod tačnim serijskim brojem, imenom, ili patente određenog pronalazača, patente određene zemlje, patente sa klasifikacijom Sjedinjenih država ili patente sa internacionalnom klasifikacijom. Link za pretraživanje je: https://patents.google.com/advanced.

Za i protiv

Korisnički interfejs Google patenata je izuzetno jednostavan, pregledan i ima dosta hiperlinkova. Pretraživač patenata je prilično brz i tačan, pogotovo kad se uporedi sa USPTO pretraživačem. Takođe, postoji opcija prevođenja rezultata pretraživanja na dosta jezika, pogotovo evropskih. Google je tokom pretraživanja u stanju da prepozna različite forme riječi, tako da će u rezultatima izbaciti i drugačiji padež, rod i broj od onog koji je originalno ukucan.

Loša strana Google patent pretraživača je ta da baza podataka nije savršena. Mogu se naći greške u evidenciji, neke slike i crteži su loše skenirani. Pored toga, pretraživač još uvjek ne sadrži apsolutno sve patente iz svih zemalja, mada ka tome teži.

Iako je znatno olakšao pretraživanje patenata, još uvjek postoji širok prostor za unapređivanje ovog pretraživača. Na primjer, zamjera mu se što još nije uvedeno obavještenje za citiranje. Tako bi svaki pronalazač mogao lako saznati kad god bi se njegov citat koristio u nekom novom patentu, ali, sve u svemu, ukoliko ste na putu da se otisnete u istraživačke i naučne vode, ni na tom putu nećete naći mnogo boljih pomoćnika nego što je Google.

MojaFirma

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *