Drecun: Ne treba žaliti zbog odlaska A2A

Dodajte komentar

Ne treba žaliti zbog odlaska italijanske kompanije A2A iz Elektroprivrede, jer crnogorska elektroenergetska kompanija ima dovoljno stručnih kapaciteta da vodi razvojnu politiku, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Aneks akcionarskog ugovora između Crne Gore i A2A u EPCG ističe danas, a ministarka ekonomije Dragica Sekulić, rekla je u srijedu u Pljevljima, da se sa kompanijom A2A razgovara o detaljima izlaska iz EPCG.

Računica

“Dolaskom A2A u EPCG nijesmo puno dobili što se tiče upravljačkog kvaliteta, a nećemo mnogo izgubiti ni njihovim odlaskom”, ocijenio je Drecun za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, evidentno je da A2A nije kompanija čija je glavna, osnovna djelatnost proizvodnja električne energije.

“Ja sam lično, kao građanin zadovoljniji što idu nego da su ostali u EPCG. Iskustvo sa A2A može pomoći državi i EPCG u odnosu sa eventualno novim partnerom, ukoliko dođe do novog partnerstva”, smatra Drecun.

On je naglasio da su finansijski efekti ulaska italijanske kompanije u vlasničku strukturu EPCG, bili pozitivni za Crnu Goru.

“Priliv novca 2009. godine, od prodaje akcija EPCG prilično je osvježio crnogorsku ekonomiju i pokrenuo investicine procese u privatnom sektoru i na nivou EPCG”, kazao je Drecun.

On je komentarišući pregovore između Vlade i A2A o izlasku italijanske kompanije iz A2A naveo da očekuju da će se pregovori završiti pozitivno za državu. Drecun smatra da će najvjerovatnije država iskoristi pravo preče kupovine i postati vlasnik akcija kompanije A2A.

“Mislim da je izvjesnije da akcije A2A kupi država, ali ne znam šta sad država radi i da li ima partnera. Znam da ima zainteresovanih partnera, ali nijesam siguran do kog nivoa je država daleko pošla u pregovorima i traženju novog partnera”, rekao je Drecun.

(Opširnije u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *