U ponedjeljak isplata obveznica devizne štednje

Vlasnicima obveznica konvertovane devizne štednje u ponedjeljak će početi isplata 14. rate u poslovnim bankama, odnosno Trezoru Centralne banke (CBCG), saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su objasnili da devizne štediše, koji su se nakon 1. jula 2004. godine javili svojoj banci i time se registrovali kod Centralne depozitarne agencije (CDA) kao vlasnici obveznica po osnovu konvertovane devizne štednje, 14. ratu mogu da podignu kod CBCG i u filijali Atlasmont banke u Pljevljima, zavisno od mjesta prebivališta, na osnovu identifikacionog dokumenta.

“Vlasnici devizne štednje koji nijesu podigli prethodne rate, odnosno nijesu registrovani kod CDA, treba da pođu kod banke kod koje su imali deviznu štednju. Bivše štediše Montenegrobanke i Jugobanke Podgorica, treba da se jave na šalter CBCG”, dodaje se u saopštenju.

Preduzeća koja su obveznice konvertovane devizne štednje stekli kupovinom na berzi, ratu mogu podići na šalteru Prve banke.

“Rata obveznica devizne štednje može se podići na isplatnim mjestima, svakog radnog dana u vremenu koje je naznačeno na svakom isplatnom mjestu”, rekli su iz Ministarstva.

Banke koje će isplaćivati obveznice po osnovu konvertovane devizne štednje građana su CBCG, Societe Generale Montenegro banka, odnosno njene ekspoziture u Podgorici, Danilovgradu i Kolašinu, filijale Atlasmont banke u Beranama i Pljevljima i nikšićka filijala Prve banke.

Iz Ministarstva su saopštili i da će u ponedjeljak početi isplata obveznice konvertovane devizne štednje, simbola DO, u poslovnim jedinicama Crnogorske komercijalne banke (CKB).

“Vlasnici devizne štedne koji nijesu podigli prethodne rate, odnosno čije obveznice nijesu registrovane kod CDA, treba da pođu u poslovnu jednicu CKB, kod koje su podnijeli zahtjev za isplatu devizne štednje, gdje će dobiti potvrdu o konverziji štednje u obveznice. Banka će prethodno usaglasiti stanje na deviznoj partiji i evidentirati u knjižici iznos devizne štednje konvertovan u obveznice”, objasnili su iz Ministarstva.

Obveznice devizne štednje mogu se naplatiti svakog radnog dana, u periodu od osam do 16 sati.

Iz Ministarstva su saopštili i da, u skladu sa Zakonom o isplati deviznih sredstava građana položenih kod Dafiment banke Beograd i Banke privatne privrede Podgorica položenih preko beogradskog preduzeća Jugoskandik, u ponedjeljak početi isplata obveznica konvertovanih deviznih sredstava, simbola DFB, JSB, D17 i J17, preko Prve banke i CKB.

“Isplatu sredstava za deponente sa prebivalištem na teritoriji opština Podgorica, Nikšić, Bar, Plužine, Šavnik, Berane i Kolašin obavljaće Prva banka, a CKB za one sa teritorije opština Ulcinj, Budva, Herceg Novi, Tivat, Kotor, Cetinje, Žabljak, Bijelo Polje, Rožaje, Plav, Pljevlja, Mojkovac, Danilovgrad i Andrijevica”, dodaje se u saopštenju.

Vlasnici deviznih depozita oročenih kod Dafiment banke i deviznih sredstava položenih kod Banke privatne privrede preko preduzeća Jugoskandik, treba da se obrate banci kod koje su podnijeli zahtjev za isplatu deviznih sredstava u zakonom predviđenom roku.

Banka deponentu uručuje potvrdu i izvještaj o visini prava na isplatu deviznih sredstava koju je utvrdila Komisija za utvrđivanje visine prava na isplatu deviznih sredstava Ministarstva finansija.

Konverziju deviznih sredstava u obveznice I njihovu isplatu obavljaju banke.

Banke će deponentu deviznih sredstava, radi konverzije u obveznice, izdati potvrdu o konverziji deviznih sredstava u obveznice Crne Gore u koje se konvertuje njihov depozit.

Isplata obveznica konvertovanih deviznih sredstava obavljaće se svakog radnog dana u Prvoj banci i CKB.

Check Also

Omikron poljuljao svjetske valute

Valute osjetljive na rizik su oslabile, a one koje važe za sigurna utočišta su ojačale …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *