Nestle planira otkup sopstvenih akcija vrijedan 20,8 mlrd USD

Švajcarska kompanija Nestle saopštila je da planira da u roku od tri godine otkupi sopstvene akcije u vrijednosti od 20,8 milijardi CHF.

Ovo je drugi najveći otkup akcija nakon programa vrijednog 25 milijardi CHF koji je kompanija okončala u 2007. godini. Obim otkupa na mjesečnom nivou zavisiće od tržišnih uslova, a najveći intezitet očekuje se u 2019. i 2020. godini. Prije toga je moguće razmatranje potencijalnih akvizicija.

Nestle je juče saopštio da će dalji fokus poslovanja biti na ishrani za bebe, flaširanoj vodi, kafi kao i hrani za kućne ljubimce, a plan je i da se razvija u segmentu zaštite potrošača. Nedavno je kompanija sklopila dogovor o zajedničkom poslovanju sa R&R sladoledima koji će upravljati ovim segmentom biznisa. Takođe, Nestle je nedavno objavio da ima plan da proda konditorsku djelatnost u Americi, a analitičari smatraju da postoji mogućnost i da se proda američka kompanija za zamrznutu hranu. Američki hedž fond, koji kontroliše milijarder Daniel Loeb, objavio je u nedjelju da je povećao udio u Nestle-u u vrijednosti od 3,5 milijardi USD. Od početka sedmice akcije Nestle-a dobile su na vrijednosti više od 4%.

Check Also

Srbija radi na zakonu o kriptovalutama

U Srbiji je počela izrada nacrta zakona o kriptovalutama koji treba da uredi tu oblast …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *