Na obali planirali neboder od 26 spratova

Dodajte komentar

Jedan od onuđača na tenderu za kupovinu i zakup zemljišta u Buljarici, CDC internešenel korporejšn (CDCIC), planirao je na obali mora da gradi objekte spratnosti od 26 etaža stambene namjene i da naspe 277 hiljada kvadrata zemljišta uz obalu, čime bi omogućio koncentraciju izgradnje u prvoj liniji uz more.

To piše u izvještaju o rezultatima pregovora po osnovu međunarodnog tendera za valorizaciju lokacije Buljarica, koji je nedavno usvojio Savjet za privatizaciju. Firma sa Kajmanskih ostrva je za kupovinu zemljišta na Buljarici ponudila 108,7 miliona, za zakup 2,06 eura po kvadratu godišnje i 1,77 eura po kvadratu akvatorijuma godišnje. Ukupno se radi o šest miliona kvadrata zemljišta.

“U konceptualnom master planu dostavljenom u okviru ponude akcenat je na stambenim objektima različite vrste, pa se tako 43 odsto zemljišta namjenjuje za stambene objekte, 13 odsto za hotele i klubove, 10 odsto za hotelski brendirani smještaj, 34 odsto za komercijalne sadržaje i jedan odsto za ostale površine. Predviđena je izgradnja četiri miliona kvadrata bruto građevinske površine (BGP) objekata na 160 hektara, što čini prosječan indeks izgrađenosti od 2,5, dok je nacrtom plana za obalno područje dozvoljeno maksimalno 0,8 na nivou urbanističke parcele u slučaju izgradnje hotela, odnosno 0,7 u slučaju turističkih naselja. U uskoj priobalnoj zoni u konceptualnom master planu indeks izgrađenosti je čak 4,12 (objekti spratnosti 26 etaža dominantno stambene namjene)”, piše u dokumentu Savjeta za privatizaciju, usvojenom 19.juna.

Firma je ponudu dostavila polovinom 2016. godine, a u aprilu je stavila do znanja da je upoznata sa tehničkim ograničenjima po pitanju nepovoljnog tla za gradnju, ali i postojanja velikog broja vlasnika u Buljaričkom polju. Zato su i insistirali da se odustane od eksproprijacije privatnog zemišta, budući da, i pored pozitivnih naznaka, nisu naišli na podršku i prihvatanje od strane lokalnog stanovništva. Zbog toga je revidovan početni master plan i sveden samo na zemljište u državnom vlasništvu, kako je i bilo predviđeno tenderom.

Ponuđač smtra da je ponudio više nego što je tenderom traženo (izgradnja šest hotela) i to četiri miliona kvadrata BGP objekata. Da bi to realizovali, između ostalog, zahtijevaju da im se omogući 277 hiljada kvadrata nasipanja zemljišta, čime bi omogućili koncentraciju izgradnje u prvoj liniji uz more piše u izvještaju koji potpisuje ministar turizma Pavle Radulović kao predjsednik Tenderske komisije za Buljaricu.

Vlada je, međutim, odbila taj predlog CDCIC-a. Kako su naveli, nasipanje mora nije utemeljeno u planskoj dokumentaciji, dok je linearna izgradnja uz samu obalu, koja je nacrtom prostornog plana za obalno područje (PPPNOP), ali i Barselonskom konvencijom prepoznata kao izuzetno negativan razvojni trend, konceptualnim master planom sprovedena duž cijele Buljaričke plaže, čime bi ovaj ambijent trajno izgubio svoje predione vrijednosti.

“Jasno je da dostavljeni konceptualni master plan nije usklađen sa planskim parametrima i smjernicama iskazanim u nacrtu PPPNOP, posebno po pitanju indeksa izgrađenosti, masovnog nasipanja mora i izražene ambijentalne neusklađeenosti. Predviđanjem izgradnje niza objekata spratnosti do 26 etaža devastira se ambijent i trajno omogućava adekvatna valorizacija i integralno sagledavanje cjelokupnog Buljaričkog polja”, piše u izvještaju.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *