Gmail će na mailove odgovarati umjesto nas

Paralelno s ukidanjem skeniranja email poruka za potrebe oglašavanja, Google je na svoj servis Gmail ubacio i novu funkciju koja će skenirati email poruke. No, ovaj put je cilj da vještačka inteligencija odgovara umjesto korisnika, u zavisnosti od konteksta i sadržaja poruka.

Nova funkcija se zove Smart Reply, a stiže na mobilne aplikacije Gmail za iOS i Android. Za sada se novitet neće pojaviti na web interfejsu Gmaila.

Baš kako se to od jednog IT diva i očekuje, Google nije tek uobličio par mogućih predefinisanih odgovora na email poruke, već ih napredni algoritmi kreiraju na temelju sadržaja poruke. Kada korisnik otvori neku poruku, AI će analizirati sadržaj i ponuditi nekoliko opcija odgovora odmah ispod poruke, a na korisniku je da odabere što mu se čini najboljim.

Za potrebe analize, Smart Reply uzima materijal iz tijela poruke (email body), subjekta pa i prethodnih odgovora. Štaviše, Smart Reply će naučiti da prepozna i stil pisanja korisnika te će poruke s vremenom postajati sve bliže onom što bi napisao sami korisnik.

Ova nova funkcija Gmaila neće uvijek biti aktivna. Ako algoritmi ne prepoznaju dovoljno dobro sadržaj poruke kojoj treba odgovoriti, neće ni ponuditi moguće odgovore, umjesto da stvaraju zbunjenost.

Check Also

Učiti od Alibabe: Kreiranje vrijednosti u digitalnoj ekonomiji

Nove ideje pretvorene u vrijedne inovacije oduvjek su bile način kako unaprijediti poslovanje i odbraniti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *