Atlas banka uvećava kapital za pet miliona

1 komentar
Atlas banka u Podgorici

Atlas banka obezbijedila je pet miliona eura što je minimalni iznos novca potreban za dokapitalizaciju koju je tražila Centralna banke (CBCG) a trebalo je da se ispuni do kraja ovog mjeseca, kazali su Vijestima iz menadžmenta banke.

“Prema svim dosadašnjim informacijama kojima raspolaže menadžment, dokapitalizacija će biti uspješno sprovedena”, kazao je izvor Vijesti iz banke.

Vrhovna monetarna institucija je tražila da se banka dokapitalizuje sa ukupno 10 miliona eura, od kojih bi drugi dio dokapitalizacije od dodatnih pet miliona trebalo da bude spoveden do kraja ove godine.

Vrlo je vjerovatno da neće ni biti neophodna dokapitalizacija od dodatnih pet miliona eura, za koju je rok kraj godine, navodi izvor Vijesti.

On je objasnio da je dokapitalizacija tražena zbog procjene da je to nedostajući kapital banke izazvan činjenicom da je određeni broj kredita iz ranijeg perioda (sedam-osam godina) u konstantnom kašnjenju preko 365 dana pa se dio njih mora otpisati.

“To ne znači da ih nećemo dalje naplaćivati, ali je takva regulativa. Pored toga, odluka vlasti u Rusiji da zabrane rad banci u Moskvi je prouzrokovala probleme u naplati kredita koji su tamo dati”, rekao je izvor iz uprave banke.

Iz Atlas banke, koja posluju u okviru Atlas grupe biznismena Duška Kneževića, zva nično nijesu Vijestima saopštili detalje do kapitalizacije.

“S obzirom na to da radnje na sprovođenju predmetnih odluka još traju, te da su formalne aktivnosti u vezi sa istim još uvijek u toku, po završetku istih javnost će biti blagovremeno obaviještena o ostvarenim rezultatima”, saopštili su zvanično iz Atlas banke.

Iz pres službe banke su rekli da je Atlas banka u skladu sa odlukama usvojenim na sjednici Skupštine akcionara i sjednici Odbora direktora donijela odluku o dokapitalizaciji, kao i odluku o emisiji akcija koje će zatvorenom ponudom biti ponuđene postojećim akcionarima po osnovu prava kupovine. Isti postupak zahtijevao je sprovođenje niza procesnih radnji i aktivnosti pred regulatornim organima i nadležnim institucijama, koje su u zakonskim rokovima i u skladu sa odlukama usvojenim na pomenutim sjednicama, uspješno sprovedene. Po dobijanju rješenja nadležnog organa kojim je utvrđena ispunjenost uslova za sprovođenje postupka emisije akcija Atlas banka objavila je javni poziv postojećim akcionarima o načinu i rokovima u kojem isti mogu izvršiti upis i uplatu akcija nove emisije. Pravo kupovine akcija nove emisije, akcionari imaju srazmjerno svom učešću u kapitalu društva, objašnjeno je iz pres službe Atlas banke.

Banka likvidna i profitabilna

Koeficijent solventnosti banke na kraju marta je bio 11,17 odsto što je iznad zakonskog minimuma od 10 odsto.

Prema podacima Centralne banke, Atlas banka je prošlu godinu završila sa profitom od 121 hiljadu eura, a pozitivno je nastavila da posluje i u ovoj godini kada je na kraju marta bila u plusu od 242 hiljade eura.

Prosječna likvidna sredstva svih banaka u aprilu su, prema podacima Centralne banke, iznosila 783,3 miliona eura, što je 1,5 odsto više nego u martu, prenijela je Mina-business. Prosječna likvidna sredstva su u odnosu na april prošle godine porasla 2,1 odsto. Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Bilansna suma banaka je na kraju aprila iznosila 3,84 milijarde eura i bila je 1,2 odsto viša nego na kraju marta. Bilansna suma je u odnosu na april prošle godine porasla 114 odsto.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Detaljno procitati upravo objavljeni revizorski izvjestaj za 2016-u.
    Uh, banci ne treba samo 10 miliona nego mnogo vise, i to samo da smiri stanje u izvjestajima.
    I supervizor banaka treba da provjeri zakljucak komercijalnog revizora da je promjena statusa potrazivanja iz kredita u ostala potrazivanja/ osatlu aktivu, kroz sticanje imovine, dobar postupak, ako nisu odradjene nove procjene stecene aktive. Jer, zakljucak da je sticanje poboljsalo strukturu aktive je primjetno iskakanje van revizorskih pravila posto nema dokaza da je stvarno doslo do poboljsanja kvaliteta aktive.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *