Najavljen čelični rat izmedju Brisela i Vašingtona

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malstrom izjavila je da Brisel neće sjedjeti skrštenih ruku ukoliko SAD uvedu ograničenja na uvoz čelika pozivajući se na interese o nacionalnoj bezbjednosti.

„Kako tačno i u kom trenutku, neću reći, ali pripremićemo se“, rekla je Maltrom najavljujući evropske protivmjere.

S proljeća ove godine, američki predsjednik Donald Tramp naručio je analizu uticaja uvoza čelika na nacionalnu bezbjednost Amerike.

Prema zvaničnoj statatistici Svjetskog udruženja za čelik, najveći svetski proizvodjač sirovog čelika je Kina (49,6 odsto od 1.630 miliona tona koliko je 2016. godine iznosila svjetska proizvodnja). Evropska unija je proizvela 9,9 odsto svjetske proizvodnje, zemlje članice NAFTA (SAD i Kanada) 6,7 odsto, Japan 6,4 odsto.

Najveći neto izvoznik čelika je Kina – prošle godine je izvezla 94,5 miliona tona više nego što je uvezla. Ukupni izvoz Kine iznosio je 108,1 milion tona što znači da je kineski uvoz u apsolutnim iznosima minimalan.

Na drugom mjestu je Japan – ta zemlja izvezla za 34,5 miliona tona čelika više nego što je uvezla. Ukupan izvoz Japana iznosio je 40,5 miliona tona.

Rusija je na trećem mjestu liste najvećih neto izvoznika – izvezla je prošle godine za 26,9 miliona tona više nego što je uvezla. Ukupan izvoz Rusije je 31,2 miliona tona.

Medju najvećim neto izvoznicima četvrto mjesto zauzima Ukrajina (17,1 milion tona) i Brazil (11,5 miliona tona).

Listu najvećih neto uvoznika predvode SAD – ta je zemlja uvezla za 21,7 miliona tona čelika više nego što je izvezla. Ukupno su SAD uvezle 30,9 miliona čelika.

Na drugom mjestu neto uvoznika je Vijetnam – uvezao za 17 miliona tona više nego što je izvezao. Tajland je treći sa 16,1 miliona tona, Indonezija četvrta sa 11 miliona tona, a na petom mjestu je EU koja je uvezla za 10,5 miliona tona više nego što je izvezla. Medjutim, sa EU sliku muti činjenica da je u statistiku uključena i medjusobna razmjena država članica EU. EU godišnje uveze 40,4 miliona tona.

Check Also

MF zadovoljno procjenama EBRD, ali očekuju rast od 4,7 odsto

Imajući u vidu dosadašnje rezultate, očekivane povoljne trendove u trećem kvartalu i ostatku godine, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published.