Zetatrans: Krađu goriva platili svi akcionari

Dodajte komentar

Prevaru sa kradom goriva iz skladišta Zetatransa, iz 2014. i 2015. godine, platili su akcionari kompanije sa oko milion eura tako što im nije podijeljena prošlogodišnja dobit od 704.755 eura, a, kako je najavljeno iz uprave, ovogodišnja će biti dodatno umanjena.

Tužilaštvo već skoro tri godine istražuje ovaj slučaj, a do sada niko nije odgovarao.

Većinski vlasnik Zetatransa sa 69 odsto akcija je slovenačka Intereuropa, dok preostalih 30 odsto imaju većinom zaposleni, građani i firme iz Crne Gore. Tako će mali akcionari pretrpjeti štetu od oko 320 hiljada eura.

Umjesto preliminarno prikazanog neto profita za 2016. u iznosu 704,755 eura, nakon revizije finansijskih iskaza i datog mišljenja revizora “sa rezervom” od 23. juna ove godine, u bilansu uspjeha Zetatransa je naknadno prikazan gubitak od 331.771 euro, koji je pokriven profitom iz prvog dijala ove godine.

“Bitno je to je da je društvo u 2016. godini iz poslovanja ostvarilo najbolji tezultat u zadnjih nekoliko godina, te da je dobro poslovalo i u prvom kvartalu 2017. te tako već nadoknadilo cijeli gubitak. U društvu očekujemo, da ćemo i dalje u 2017. poslovati dobro i stabilno”, naveo je u saopštenju izvršni direktor Dalibor Stojanov.

Pljačka goriva obznanjena je nakon otkrivene prevare sa mjerenjima na instalacijama naftnog skladišta Zetatransa. Prema informacijama Vijesti, sporni događaj datira još od sredine 2014. godine i u vezi je sa poslovnim odnosom Zetatransa sa kompanijom Vuk petrolom i firmom A-KOP, što od 2015. godine provjerava državno tužilaštvo.

Zbog nestanka naftnih derivata i obaveze plaćanja carinskih dažbina Zetatrans je pretpio štetu u ukupnom iznosu od 1.036.526 eura.

Stojanov je saopštio da je po analizi primjera konstatovano bilo da su naftni derivati nestali najkasnije u 2015. godini.

“Po međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS8) trošak koji je nastao zbog nestanka naftnih derivata i plaćanja carinskih dažbina, prikazuje se sa popravkom finansijskih izvještaja 2014. i 2015. godine što je i potvrđeno od revizorske kuće Deloitte, koja je i odradila reviziju finansijskih izvještaja društva za 2016. godinu, te revizorske kuće KPMG koja je radila konsolidaciju finansijskih izvještaja za 2016. godinu grupe Intereuropa. Na osnovu tih potvrda izrađeni su finansijski iskazi i izdati na dan 31.03.2017”, objasnio je Stojanov.

Kako je naveo u toku 2016. odrađena je redovna kontrola Poreske uprave koja je obuhvatala period od 1.01.2011 do 30.09.2016. godine.

Zbog načina na koji PU gleda na ovaj događaj, društvo je nakon izdatih finansijskih iskaza u zakonskom roku (31.03.2017) donijelo odluku da se isti izmijene i da se trošak koji je nastao iz gore navedenih razloga prikaže u 2016, dodao je Stojanov.

Prevara je otkrivena prilikom utvrđivanja kvaliteta i kvantiteta robe koju je obavljala sertifikovana kuća. Ona je utvrdila da u rezervoarima Zetatransa skoro i nema goriva.

Istim nalazom utvrđeno je da su mjerne ose (sonde) neispravne, odnosno da ih je neko prepravio jer su po dnu bile zavarene, zbog čega se dobijao netačan rezultati o količini goriva u rezervoarima kako bi se pokrila krađa.

Rezervoari u kompaniji su bili pod carinskim režimom, a garant je bio Zetatrans.

Kompanija je tek 23. septembra 2016. godine tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv nepoznatog izvršioca.

Bivši direktor Sektora za pravne i kadrovske poslove Zetatransa, Stevo Milošević je u septembra 2014. podnio krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu protiv dijela menadžmenta jer su, kako je ranije kazao Vijestima preduzeću Vuk & Petrol iz Kotora omogućili da u dužem vremenskom periodu neovlašćeno i nezakonito uzima robu (gorivo) ispod carinskog nadzora.

Zetatrans je nakon smjene izvršnog direktora Antona Turka krajem 2015. godine, tek u septembru 2016. u bilansima konstatovao gubitak veći od milion eura po ovom osnovu.

Na vanrednoj skupštini akcionara krajem decembra prošle godine smijenjen je odbor direktora.

Za nove članove borda izabrani su Ernest Gortan, Matjaž Ujčić i Tomaž Koder. Razriješeni su Vado Krenović, Tatjana Vošinek Pucer i Mladen Rabrenović.

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *