Pregled štampe za 27. jun: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Banke odobrile zajmove od oko 2,57 milijardi eura

Banke su na kraju aprila odobrile kredite od ukupno 2,57 milijardi eura, što je rast od 2,5 odsto na mjesečnom nivou. Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na april prošle godine odobreno je 8.8 odsto više kredita.

Milionsku krađu platili svi akcionari

Prevaru sa kradom goriva iz skladišta Zetatransa, iz 2014. i 2015. godine, platili su akcionari kompanije sa oko milion eura tako što im nije podijeljena prošlogodišnja dobit od 704.755 eura, a, kako je najavljeno iz uprave, ovogodišnja će biti dodatno umanjena.

Pejović drži polovinu izvoza

Izvoz Crne Gore za period januar-maj iznosio je 141 milion eura i bio je veći za 22,7 odsto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz porastao za 8,6 odsto na 846 miliona.

Dnevne novine

Realizacija Vladinih mjera biće teži dio posla

Profesor Univerziteta Crne Gore dr Anđelko Lojpur, kaže za Dnevne novine da mjere poreske politike predstavljaju najmoćnije sredstvo u raspoloživom arsenalu mjera kojima raspolažu kreatori ekonomske politike, te da su donosioci odluka toga svjesni, posebno kada očekuju da zaustave neke negativne trendove…

Usvojeni prioritetni projekti vrijedni pet milijardi eura

Nacionalna investiciona komisija (NIK), kojom predsjedava premijer Duško Marković, usvojila je juče ažuriranu Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata, čija je procijenjena vrije dnost približno pet milijardi eura.

Dan

Nameti na građane, umjesto naplate poreskog duga

Član Izvršnog odbora Demosa Vladimir Dajković istakao je da se, nakon saopštavanja od strane Odbora za ekonomiju da je u toku rebalans budžeta zbog viška prihoda od osam miliona eura, stiče utisak da je stanje crnogorske ekonomije ušlo u fazu oporavka, te da nas uskoro očekuju ekonomski procvat i budžetski suficit.

Bošnjačka stranka preuzela Montekargo

Novi izvršni direktor željezničke kompanije Montekargo je Murafid Grbović iz Bošnjačke stranke, a na tu funkciju zamijenio je Milivoja Pavićevića, koji je podnio ostavku nakon što je mjesto izvršnog direktora po koalicionom sporazuma pripalo Bošnjačkoj partiji.

Milionska imovina firmi sa Djevičanskih ostrva

Novom sudskom presudom bivšim radnicima AD Novi Prvoborac iz Herceg Novog omogućena je isplata ličnih dohodaka, prekovremenog rada i ostalih obaveza iz radnog odnosa u visini od oko 170.000 eura, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, koju su održali pravni zastupnici i predstavnici radnika.

Pobjeda

CBCG: Krediti 2,57 a depoziti 2,86 milijardi eura

U kreditima je na kraju aprila bilo ukupno 2,57 milijardi eura, što je 2,5 odsto više na mjesečnom nivou. U odnosu na april prošle godine odobreno je 8,8 odsto više kredita pokazuju podaci CBCG. Ukupni depoziti su na kraju aprila bili 2,86 milijardi eura ili na godišnjem nivou 9,8 odsto više.

Glavni grad hoće novo vještačenje

Zastupnik Glavnog grada Dragoljub Raspopović nije bio zadovoljan ni dopunskim nalazom vještaka finansijske struke Milenka Popovića, kojije naveo da je Zetagradnja pretrpjela štetu od 5,6 miliona eura zbog dvogodišnjeg kašnjenja sa izgradnjom zgrade pored gradskog stadiona.

Izvezli blizu 23 odsto više robe

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih pet mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 987,4 miliona eura, što je 10,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *