Milionska imovina Novog Prvoborca na Djevičanskim ostrvima

Dodajte komentar

Novom sudskom presudom bivšim radnicima AD Novi Prvoborac iz Herceg Novog omogućena je isplata ličnih dohodaka, prekovremenog rada i ostalih obaveza iz radnog odnosa u visini od oko 170.000 eura, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, koju su održali pravni zastupnici i predstavnici radnika.

Riječ je o 72 radnika koji su zbog otuđene imovine tog gađevinskog poreduzeća oštećeni za taj iznos.
Advokat Jovan Pejović upoznao je javnost sa epilogom sudskog postupka.

“Dešava se nešto što smo godinama najavljivali, da pojedinci iz Novog Prvoborca otuđuju imovinu i sredstva da bi izigrali radnike. Konkretno, dan prije isteka plana reorganizacije, 30. decembra 2016, imovina je bez naknade prenijeta na misterioznu firmu Mellie investments sa Djevičanskih ostrva, a radi se o nekretninama u Herceg Novom 147.370 kvadrata zemljišta, od čega pod objektima 10.330 kvadrata. Prenos imovine je izvršen bez isplate kupoprodajne cijene, uz konstataciju da je vrijednost ustupljenih nekretnina samo 900.000 eura i da ova firma i dalje ostaje većinski povjerilac”, kazao je Pejović.

On je objasnio da su radnici u prvom isplatnom redu. Takođe, tvrdi i da je menadžment Novog Prvoborca pozivao bivše radnike na pregovore, kupujući na taj način vrijeme, dok je zakulisanim i nezakonitim radnjama prenosio imovinu i novac na firmu sa Djevičanskih ostrva.

Bivši radnici i njihovi zastupnici tvrde da su o svemu obavijestili osnovog državnog tužioca u Herceg Novom, državnog i specijalnog tužioca, od kojih očekuju da zaustave nezakonitosti u Novom Prvoborcu.
Radnici Novog Prvoborca koji su 2008. godine nezakonito dobili otkaze, koje su Osnovni, Viši i Vrhovni sud poništili, devet godina, pokušavaju da dobiju svoj novac. Dio potraživanja im je nakon odluke suda isplaćen prošle godine, a sada bi trebalo da dobiju još oko 170.000 eura za prekovremeni rad i pripadajuće kamate. U toku je više parničnih postupaka koje su pokrenuli bivši radnici protiv tog privrednog društva.

Pravni zastupnik radnika Ranko Martinović podsjetio je da je čak 23 odsto dionica tog preduzeća u vlasništvu države, koja se, kako tvrdi, nije uključivala u rješavanje tog problema. On je naveo i da je stečajni upravnik tog preduzeća, koji je bio dužan da brine o imovini Novog Prvoborca, bez objašnjenja u izvještaju naveo “prebijanje dugova sa nekim od potražioca.

“Cilj vlasnika Novog Prvoborca je da opljačkaju imovinu firme, a onda nestanu”, tvrdi Martinović.
Bivši sindikalni vođa Novog Prvoborca Zahid Hodžić kazao je da im je država čak i odmogla.
Prema računici bivših radnika kvadrat zemlje koja je je prenijeta na Mellie Investments na Kamenom vrijedi između 40 i 50 hiljada eura, a ovom “transakcijom” vrednovana je samo 40 centi.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *