Prodaja BlackBerry-ja razočarala, akcije pale 12%

Dodajte komentar

Kanadski BlackBerry objavio je rezultate poslovanja za prvi kvartal fiskalne godine koji se završio 31. maja koji su donijeli neočekivani pad prodaje, što je spustilo akcije ove kompanije 12,3% na 12,86 CAD.

Kompanija je izvijestila da je prodaja softvera i profesionalnih usluga pala 4,7% na 101 milion USD, što je njeno glavno poslovno područje u pokušaju restrukturiranja biznisa nakon kraha na tržištu mobilnih uređaja. Iz menadžmenta su napomenuli da je organski rast prodaje softvera dostigao nivo od 12%, kada se izuzmu prihodi akvizicija iz istog perioda protekle godine. Analitičari su očekivali ukupan prihod kompanije u periodu mart-maj u visini od 264,5 miliona USD u odnosu na ostvarenih 244 miliona USD.

Profit je dostigao 671 milion USD odnosno 1,23 USD po akciji u odnosu na gubitak od 670 miliona USD odnosno 1,28 USD po akciji u istom periodu lani. Ovogodišnji krajnji rezultat uključuje isplatu 940 miliona USD po osnovu arbitraže od strane proizvođača čipova Qualcomm-a. Isključujući jednokratne stavke, dobit po akciji je dostigla 2 centa dok su analitičari očekivali rezultat na pozitivnoj nuli.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *