Monako, Vatikan…. Šta kada je država premala za aerodrom?

Dodajte komentar

Na površini Međunarodnog aerodroma Dubai moglo bi stati 14 država veličine Monaka. Ipak, ova mala mediteranska kneževina igra važnu ulogu na polju avijacije. Najmanja zemlja na svijetu korene ima u političkim dogovorima u eri putovanja na konjima, ali moderno doba nameće stalnu potrebu za razvojem avionskog saobraćaja.

Kako se sa ovim savremenim zahtevima nose zemlje čija je površina tako mala da ni kombinovane nemaju dovoljno prostora za prosječni regionalni aerodrom? CNN u svom pregledu mikronacija rezimira povezivanje Vatikana, Monaka, San Marina, Andore i Lihtenštajna.

Vatikan

Sa površinom manjom od pola kvadratnog kilometra Vatikan je najmanja suverena država na svijetu. Sve i da je malo veća, njena lokacija u centru Rima ne bi bila odgovarajuća za gradnju bilo kakvog aerodroma.

Ipak, to ne znači da je Vatikan lišen povezanosti. Zapravo, tamošnji antički zid koristi se kao heliodrom, a s obzirom na to da papa nema svoj avion, italijanske vazdušne snage daju mu helikoptere za letove u i izvan Vatikana.

Kada su u pitanju prekomorska putovanja, papa i njegova pratnja obično koriste avione kompanije Alitalia. To je postalo svojevrsna tradicija.

Monako

Ova zemlja koja skoro da i nema ravnog predjela svaki pedalj svoje teritorije skupo naplaćuje i sasvim je neodgovarajuća za bilo kakve avionske operacije. Srećom po njeno džet-set stanovništvo, Međunarodni aerodrom Nice pogodan je za odlazak na mnoge međunarodne destinacije, a nalazi se vrlo blizu na francuskoj teritoriji.

Helikopteri voze svakih sat vremena u oba pravca, a mnogi od njih registrovani su u Monaku, čime čine vazdušnu flotu kneževine. Firme sa bazom u Monaku pružaju i usluge na zahtjev ka drugim “igralištima bogatih i slavnih” kao što su Sen Trope i zimi Kuorčevil. U obližnjim vodama mogu se dobiti usluge prevoza i superjahtama.

San Marino

Okružen italijanskom teritorijom, San Marino se ponosi svojom istorijom, ali mu topografija ne ide u prilog, s obzirom na to da se nalazi na planinskom prostoru koji ne pruža mogućnost bilo kakve aeronautičke aktivnosti.

Ova zemlja ima aktivan registar aviona koji koriste prefiks T7 i otvoren je za operatore iz cijelog svijeta ako ispunjavaju zadane uslove.

Uprkos nedostatku aerodroma, San Marino je svojim sistemom registracija izazvao mnogo interesa u avioindustriji i privukao neke vlasnike kompanija i komercijalne letove.

Posebnom inicijativom republička vlada istraživala je mogućnosti sticanja prava na korištenje aerodroma Federiko Felini u Riminiju, koji služi obližnjem odmaralištu na jadranskoj obali.

Andora

Kneževina Andora sa San Marinom dijeli dve osobenosti: dva aktivna šefa države (u Andori dva princa, a u San Marinu dva kapetana regenta) i oslanjanje na aerodrome u blizini svojih granica, ali i izvan njih.

Andora je smještena na samom središtu planinskog lanca Pirineji, tako da im je turizam ključan za ekonomiju. Sve što pomaže dovođenju skijaša na njihove padine smatraju strateškim ciljem.

Nakon odbacivanja ideje gradnje altiporta – aerodroma na planinskim predjelima zbog tehničkih problema, očigledna alternativa bio je aerodrom La Seu d'Urgell koji se nalazi preko granice, u Španiji.

Ovaj aerodrom je postao veoma malo korišten otkako su u ranim osamdesetim obustavljeni redovni letovi za Barselonu. Međutim, situacija bi se mogla promijeniti nakon nedavno završenog renoviranja.

Ipak, ne treba još uvjek očekivati gužve. Operativna ograničenja koja diktira lokalna topografija, kao i dužina piste ograničavaju aviooperacije na letjelice tipa ATR od 27 metara. Međutim, to može biti dovoljno za ponovno oživljavanje aerodroma.

Dvije aviokompanije, Andora erlajns i Er Andora, pokrenule su startape s ciljem osvajanja ovog tržišta, ali nijedna od njih još uvjek nije krenula s letovima. Ostaje da se vidi je li ovo tržište dovoljno veliko da se održi redovno poslovanje jedne, a kamoli dvije konkurentne aviokompanije.

Najpoznatiji putnik koji je koristio ovaj aerodrom ostaje Elton Džon, koji je tu sletio 2015. godine uoči koncerta u Andori.

Lihtenštajn

Lihtenštajn je još jedna evropska država koja nema dovoljno prostora za pristojan aerodrom. Najbliži im je aerodrom na samoj švajcarsko-austrijskoj granici, samo nekoliko metara unutar švajcarske teritorije.

Ovaj aerodrom se našao na naslovnicama medija u novembru 2016. godine kada je postao baza najkraćeg međunarodnog leta na svijetu, osmominutnog putovanja u njemački grad Fridrihshafen. Ipak, ovi letovi su prekinuti zbog premalog broja putnika, a posljednji je izveden u aprilu 2017. godine.

Nije sve u veličini

Jednostavan pristup putovanju avionima postao je ne samo uslov za uspješnu modernu ekonomiju, već i snažan simbol suvereniteta. Međutim, kao što se može vidjeti iz primjera evropskih mikrodržava, svaka na svoj način uspjela je da osigura živu avijacijsku scenu ili, kao što je slučaj San Marina, postane veliki igrač na globalnom nivou.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *