ERSTE blog: Kupovina ili iznajmljivanje stana? Šta je prava stvar za vas?

Dodajte komentar

Da li vas već duže vrijeme muči dilema koja se tiče uslova stanovanja? Zainteresovani ste za kupovinu stana, ili se pitate da li je možda iznajmljivanje bolji izbor u ovom trenutku?

Kako biste donijeli pravu odluku, vrijeme je da uporedite troškove, povoljnosti i negativne strane kupovine u odnosu na iznajmljivanje stana.

Iznajmljivanje stana je fleksibilnije

Kako je kupovina stana korak koji je dugoročno obavezujući, nije iznenađenje to što veliki broj mladih ljudi započinje samostalan život iznajmljivanjem stana.

Prednosti:

  • Stanarina niža od rate za kredit
  • Nema odgovornosti za popravke
  • Lakša selidba

Nedostaci:

  • Smanjena kontrola
  • Nesigurnost
  • Rast stanarine
Mjesečna stanarina je uglavnom niža od rate za kupovinu stana. Osim toga, kada iznajmljujete, vlasnik stana plaća porez, osiguranje, održavanje i ponekad čak i troškove popravke. Sve ovo vam omogućava da ostatak novca iskoristite za ostvarenje nekih drugih planova, poput ulaganja u obrazovanje, ili možda štednju za kupovinu sopstvenog stana u budućnosti što vam omogućava u konačnom da se osamostalite i riješite svoje egzistencijalno pitanje. Iznajmljivanje vam daje i fleksibilnost u pogledu selidbe, pa se možete iseliti iz stana koji iznajmljujete kada vam se za to ukaže potreba.

Međutim, iznajmljivanje ima i negativnih strana. Prije svega, tu je nedostatak kontrole nad prostorom u kome živite, pa se i za najsitnije izmjene morate konsultovati sa stanodavcem. Ako, recimo, poželite da ugradite šank u kuhinji, ili montirate novi uređaj ili namještaj, prvo morate dobiti odobrenje od vlasnika stana. Treba imati na umu da ne kontrolišete sudbinu stana u kome živite, pa morate biti spremni na brzo pronalaženje novog stana ako vaš stanodavac odluči da proda onaj u kome se trenutno nalazite. Stanodavac takođe može odlučiti da prestane da vam iznajmljuje stan, mada se to dešava rijetko ukoliko poštujete pravila. Dešava se i da stanarina poraste, što vam može stvoriti dodatne finansijske poteškoće.

Kupovina stana je dugoročno rješenje

Prednosti:

  • Veća sloboda
  • Osjećaj pripadnosti
  • Vlasništvo nad stanom

Nedostaci:

  • Ulaganja i popravke
  • Nepredviđeni troškovi
  • Vezanost za mjesto stanovanja

Uspon u karijeri, ušteda veće količine novca i zasnivanje porodice vas mogu navesti na odluku da kupite stan. Ono što je svakako pozitivno je to što ćete imati potpunu kontrolu nad stanom u kome živite, što vam pruža veću slobodu. Ako, recimo, vaša ćerka poželi da ofarba cijelu svoju sobu u plavo, možete joj to i omogućiti bez problema. Slobodni ste da u potpunosti preuredite stan i uredite ga u stilu koji vam se dopada, niko vas u tome neće spriječiti. Sa kupovinom stana dolazi i jači osjećaj pripadnosti zajednici. Upoznaćete više ljudi, uključiti se u brojne aktivnosti i potruditi se da, zajedno sa komšijama, učinite komšiluk boljim mjestom za život za vas i vašu porodicu. (Sa druge strane, ako biste iznajmili stan znajući da se uskoro selite, vjerovatno ne biste uradili ništa od ovoga)

Pored slobode i osjećaja koji vlasništvo sopstvenog prostora za život pruža, postoje i brojne finansijske prednosti koje vam kupovina stana donosi. Na primjer, ako imate dobar kreditni rejting, moći ćete da ostvarite povoljniju kamatnu stopu za stambeni kredit. Svakom ratom, sve ste bliži momentu kada ćete posjedovati stan bez ikakvih dodatnih opterećenja koja se tiču kredita.

Postoje i negativne strane na koje morate računati pri kupovini stana. Prije svega, tu su popravke. Dotrajali ili pokvareni djelovi stana se moraju zamijeniti, a sve troškove, koji znaju biti veoma visoki, snosite samo vi. Pored toga, posjedovanje stana vas umnogome veže za mjesto stanovanja, pa recimo, ako dobijete ponudu za posao u nešto daljem mjestu, prvo biste morali da iznajmite ili prodate svoj stan. Prilikom kupovine stana, povoljnije uslove dobijate ukoliko već posjedujete određenu svotu novca. Pored toga, pripremite novac za nepredviđene troškove koji mogu nastati u toku procesa kupovine.

Savjeti koji vam mogu pomoći da donesete odluku

I dalje nijeste sigurni koja je odluka prava za vas? Možda će odgovori na sljedeća pitanja uspjeti da vam pomognu:

  • Da li mislite da uskoro nećete mijenjati posao?
  • Da li su vaša mjesečna primanja stabilna i možete li odvojiti iz kućnog budžeta iznos mjesečne rate za otplatu stambenog kredita?
  • Da li planirate da ostanete u mjestu u kome trenutno živite duže od pet godina?
  • Da li je kupovina stana na vrhu liste vaših prioriteta?
  • Želite li da posvetite vrijeme i energiju u brigu i popravke stana?

Ako ste potvrdno odgovorili na većinu ovih pitanja, trebalo bi ozbiljno da razmotrite kupovinu stana. Slijedite sljedeće korake koji vam mogu pomoći da se pripremite za kupovinu:

  • Napravite plan troškova i prihoda kako biste vidjeli gdje ide vaš novac i koliko mjesečno možete da izdvojite bez problema.
  • Počnite da štedite, kako biste imali novca za prateće troškove (poreze, administrativne troškove, osiguranje i slično) i prepravke u svom budućem stanu.

Pri odluci je korisno konsultovati se sa stručnim licima i razmotriti uslove pod kojima možete uzeti kredit za kupovinu stana. Erste banka nudi stambene kredite uz brojne povoljnosti o kojima možete dosta saznati na našem sajtu.

Na kraju, bilo da ste podstanar koji je zainteresovan za kupovinu stana, vlasnik stana koji se pita da li mu se u određenom trenutku života više isplati iznajmljivanje, ili se nalazite u nekoj drugoj životnoj situaciji, odluka o tome da li ćete iznajmljivati stan ili kupiti ga – lično je vaša i samo vi možete znati da li vam odgovara u datom trenutku. Nakon detaljne analize i uz savjete koje ste dobili, pitanje kupovine ili iznajmljivanja će postati mnogo jasnije i biće vam lakše da donesete ovu važnu odluku.

Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći u toj namjeri. Srećno!

Autor: Danijela Vukoslavović – radi u Erste banci kao zamjenica direktora sektora stanovništva

Izvor: blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *