Viši sud blokirao imovinu Avale i Bjanke

Dodajte komentar
Avala

Na prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva, Viši sud u Podgorici, blokirao je imovinu firme “Beppler & Jacobson Montenegro”, odnosno hotele “Avala” u Budvi i “Bjanka” u Kolašinu, saznaju Vikend novine.

Privremenu mjeru zabrane raspolaganja imovinom Specijalno tužilaštvo tražilo je u okviru izviđaja pokrenutog još u aprilu prošle godine zbog sumnji da je u ova dva crnogorska hotela investiran novac sumnjivog porijekla i to posredstvom firmi sa Paname.

Kako su za VN saopštili iz Specijalnog tužilašta, Višem sudu u Podgorici dostavili su predlog za određivanje privremene mjere obezbjeđenja – zabrane raspolaganja (otuđenja i opterećenja) nepokretnosti, vlasništvo pravnog lica “Beppler & Jacobson Montenegro” upisane u list nepokretnosti u Budvi i Kolašinu.

“Nakon održanog ročišta, Viši sud u Podgorici donio je rješenje kojim je odredio privremenu mjeru obezbjeđenja – zabrane raspolaganja (otuđenja i opterećenja) nepokretnosti, uz zabilježbu zabrane u Katastru nepokretnosti, koja se odnosi na objekte i zemljište vlasništvo pravnog lica “Beppler & Jacobson Montenegro” u Budvi i Kolašinu”, navodi se u odgovoru Specijalnog tužilaštva.

Na osnovu dokumentacije koju Specijalno tužilaštvo još provjerava, sumnja se da je novac “opran” preko švajcarskih banaka i to u višemilionskim iznosima, prije nego što je “legao” na račun “Beppler & Jacobson Montenegro” u jednoj od crnogorskih komercijalnih banaka.

Zanimljivo je da na osnovu izvoda registra privrednih subjekata u Republici Panama, kao vlasnica jedne od spornih firmi, preko koje su vršeni trasferi novca za kupovinu hotela, pojavljuje se Svetlana Lazurenko, supruga biznismena Igora Lazurenka, koji pred Arbitražnim sudom u Londonu nije dokazao porijeklo uložene imovine.

Prema dokazima do kojih su došle VN, najveći dio novca u jeku privatizacije na račun “Beppler & Jacobsona Montenegro” pristigao je sa računa majke firme “Beppler & Jacobson LTD”, ali i panamske firme “Luburia Invest” i to u vidu kreditne pomoći. Uplate su vršene preko švajcarskih računa dvije banke UBS AG i Clariden Leu.

Preko računa UBS banke “Luburia” je uplatila 1,6 miliona eura “Beppler & Jacobsonu LTD” 22. oktobra 2003. godine. Istog dana 1,56 miliona eura prebačeno je na račun Privrednog suda u Podgorici, na osnovu ugovora o kupovini hotela “Bjanka” u Kolašinu. Preko istih računa, i u istu svrhu, a u ime druge sumnjive firme “Trokley”, kako bi se zametnuo trag o porijeklu novca, 20. januara 2004. godine “Luburia invest” uplaćuje novih 1,6 miliona i to na račun Hipotekarne banke.

Osnov uplate je, takođe, kredit za kupovinu hotela. Ista firma, čije je sjedište u Panami, i 13. februara iste godine uplatila je 1,6 miliona eura, a u međuvremenu i još nekoliko manjih transfera od nekoliko desetina hiljada eura.

Prema izvodima “Beppler & Jacobsona LTD” iz Clariden Leu banke, “Luburia invest” je 23. marta 2009. godine na račun BJ LTD uplatila 150.000 eura, koje su istog dana proslijeđene na račun JB Montenegro. Istom bankarskom rutom i 25. marta izvršen je promet od 200.000 eura, a 29. aprila još milion eura.

Vikend novine su ranije pisale da je sumnjiva privatizacija izašla na vidjelo kada je došlo do sukoba između dvojice bivših suvlasnika kompanije “Beppler & Jacobson” Zorana Ćoća Bećirovića i Igora Lazurenka, koji je riješen arbitražom pred sudom u Londonu.

Tokom gotovo dvogodišnjeg sudskog procesa dokazano je da se nije moglo utvrditi porijeklo dijela novca kojim su kupljena dva crnogorska hotela. Tada, prema dokazima u koje su uvid imale i VN, Lazurenko nije mogao dokazati porijeklo uloženog novca, ali je prvi put ustvrdio da iza njegovog kapitala stoji ukrajinski oligarh Igor Kolomojski.

Tokom suđenja, kako piše u presudi londonskog suda, dokazano je da je Lazurenko ranije prevario Bećirovića tvrdeći da iza novca koji ulaže u zajednički projekat u Crnoj Gori stoji biznismen German Han, skrivajući da u stvari zastupa interese Kolomojskog.

Kada je sudski proces u Londonu ušao u završnicu, u slučaj se uključio i Istražni komitet Rusije, a ishod tog postupka još nije poznat. U međuvremenu, Bećirović je isplaćen.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *