Pregled štampe za 24. jun: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Priliv 139,5 miliona eura, a odlilo se 36,5 miliona

Neto priliv stranih direktnih investicija (SDI), odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u četiri mjecesa iznosio 139,5 miliona eura i bio je 1,6 puta veći nego u uporednom periodu, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke. Istovremeno se iz zemlje odlilo 36,5 miliona. “Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 7,2 miliona, dok su povlačenja sredstava nerezidenata iznosila 29,3 miliona eura, navodi se u Biltenu CBCG,

BDP 748 miliona rast 3,2 odsto

Bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu ove godine iznosio je 748 miliona eura i njegova realna stopa rasta iznosila je 3,2 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Možda Vlada ne poveća PDV

Postoji mogućnost da Vlada odustane od povećanja stope poreza na dodatu vrijednost (PDV), saopštio je premijer Duško Marković u Privrednoj komori

Dnevne novine

Crnogorsko tržište sve spremnije za ulazak u EU

Puna povećenost Vlade u ispunjavanju, kako početnih, tako i završnih mjerila za otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja rezultirala je da Crna Gora danas ima 28 otvorenih poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena, a za preostalih pet proces ispunjavanja obaveza traje u kontinuitetu.

Odlični u borbi protiv sive ekonomije

Suzbijanje i eliminisanje svih oblika sive ekonomije kroz odlučne mjere i pojačanu koordinaciju nadležnih u cilju sprovođenja potpune fiskalne dicipline, biće prioritet aktivnosti službi na terenu, saopšteno je na konstitutivnoj sjednici Komisije za suzbijanje te pojave.

Vlada ne želi da ugrozi biznis ambijent

Vlada veoma odmjereno kreira odluke kako njima ne bi ugrozila biznis ambijent, kazao je premijer Duško Marković na sjednici Upravnog odbora Privredne komore (PKCG) na kojoj je razmatrana Analiza fiskaliteta na nacionalnom i lokalnom nivou.

Dan

Dijele milionsku dobit, a ne smanjuju putarinu

Monteput bi morao da smanji iznos putarine za prolazak kroz tunel Sozinu, s obzirom na to da godinama pozitivno posluje i ima dobit od nekoliko stotina hiljada eura, a lani 1,6 miliona eura, smatraju sagovornici “Dana. Smanjenje putarine, kako su istakli, trebalo bi u prvom redu da se odnosi na lokalno stanovništvo koje je primorano da svakodnevno prolazi kroz Sozinu, a potom i na sve državljane Crne Gore.

Vrijednost radova 453 miliona

Ukupna vrijednost građevinskih radova u prošloj godini iznosila je 453,7 miliona eura, pokazuju podaci Zavoda za statistiku. Iz Monstata su naveli da se od ukupne vrijednosti građevinskih radova na preduzeća odnosi 84,8 odsto, ili 384,8 miliona eura, a na domaćinstva 68,8 miliona eura, ili 15,2 odsto.

Veći PDV, veća nezaposlenost

Povećanje nezaposlenosti, nelikvidnost privrednih društava, nelojalna konkurencija, te ekspanzija poslovanja u sivoj zoni, biće samo neki od negativnih efekata koji će pogoditi crnogorsku ekonomiju nakon povećanja stope PDV-a sa 19 na 21 odsto.

Pobjeda

Bokan: U početku neće doći do poskupljenja

Odluka Vlade da poveća standardnu stopu PDV-a za dva procentna poena na 21 odsto od 1. januara naredne godine, neće u početku dovesti do povećanja cijena, smatra predsjednik odbora direktora Volija Dragan Bokan.

Nema interesa ni za kupovinu ni za najam

Interesovanje za kupovinu i zakup stanova u drugom kvartalu ove godine je značajno opalo, rečeno je Pobjedi iz agencija za nekretnine. Pad interesovanja, međutim, nije doveo do snižavanja cijena stanova, a predstavnici agencija naglašavaju da u posljednje vrijeme nema interesovanja stranaca za kupovinu i iznajmljivanje nekretnina.

Iz UAE stiglo 170 putnika

Na tivatski aerodrom juče je u 16.30 sati sletio avion Boing 737-800, kojim je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stiglo 170 putnika.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *