Vlada Slovenije želi da spriječi prodaju balkanskih podružnica NLB-a

1 komentar

Do 31. decembra ove godine, Vlada Slovenije moraće da bar prepolovi vlasništvo u NLB grupi, a kako su “Blicu” saopštili iz slovenačkog Ministarstva finansija, učiniće sve što je u njihovoj moći da spriječe prodaju kompanija u vlasništvu NLB na Balkanu, a gdje posluju banke u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i BiH.

Slovenija mora, u skladu sa obavezama prema Evropskoj komisiji, preuzetim u zamjenu za državnu pomoć 2013. godine, da udio u vlasničkoj strukturi NLB-a smanji, gdje je stopostotni vlasnik. Dinamika podrazumijeva da do 31. decembra ove godine, vlasništvo bude bar 50 odsto, a predviđena je prodaja i još 25 odsto plus jedna akcija krajem 2018. godine.

“Ako Slovenija do kraja 2017. godine ne proda najmanje polovinu vlasništva NLB-a, povjerenik postavljen od Evropske komisije, u skladu sa odlukom o državnoj pomoći iz 2013. godine, može da proda neke od kompanija u vlasništvu NLB na Balkanu. Ministarstvo finansija je zbog toga već krenulo u pregovore sa Evropskom komisijom s ciljem pronalaženja odgovarajućih rješenja. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da očuvamo NLB kao snažnu regionalnu bankarsku grupaciju”, ističu za “Blic” u Ministarstvu finansija Slovenije.

Koje kompanije u vlasništvu NLB bi mogle da budu prodate u skladu sa odlukom Evropske komisije o državnoj pomoći u ovom trenutku, u Ministarstvu finansija Slovenije, nisu mogli da otkriju.

Privatizaciju NLB-a Slovenija je dogovorila s Evropskom komisijom prije četiri godine, nakon što je najveća slovenska banka dokapitalizovana budžetskim sredstvima. Slovenija je banku koja je u stoprocentnom državnom vlasništvu zbog državne pomoći u proces njene sanacije, kad je dokapitalizovala sa 2,7 milijardi eura, trebalo da privatizuje tako da država zadrži 25 odsto akcija, a ostalo proda inicijalnom javnom ponudom (IPO), i to u dvije faze: 50 odsto do kraja ove i još 25 odsto plus jedna akcija do kraja iduće godine.

Vlada je međutim postupak zaustavila, pravdajući se time da odgovarajuća minimalna cijena akcije NLB nija adekvatna, a kao rizik navela je i pitanje deviznih depozita u Hrvatskoj.

Indikator

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *