Štednja građana nije ugrožena

Depoziti u bankama su zaštićeni. Nema naznaka da može doći do opasnosti u bilo kojoj banci, odnosno ugrožavanja njihovih depozita. Dosadašnja testiranja su pokazala da smo spremni da brzo reagujemo u slučaju da dođe do bilo kakvih problema, kazao je direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković povodom tvrdnji iz opozicije, a prije svega Nebojše Medojevića (DF) da su banke opljačkane i njegovog poziva štedišama da povuku štednju.

Marković je kazao da je na kraju prošle godine bilo 843.806 deponenata. Garantovani depoziti na kraju prošle godine iznosili bi 1,26 milijardi eura i veći su za 9,5 odsto nego godinu ranije. Veći depozit od 50.000 eura, koliko znosi zaštićeni, imalo je 7.095 lica, od čega većina privatnih.

On je juče na skupštinskom odboru za ekonomiju, koji je prihvatio izvještaj o radu ovog Fonda za prošlu godinu, kazao da je u kontaktu sa sektorom Centralne banke za kontrolu banaka koji imaju stalni monitoring i da zajedno procjenjuju situaciju.

“U slučaju da i dođe do problema, od momenta dostavljanja podataka do momenta pripreme za isplatu ne može proći više od pet radnih dana. Imamo dobar softver i uspješno ga testiramo. Ako bi se nešto desilo jedna od pet banaka sa kojima smo testirali sistem bila bi potpuno spremna da isplati garantovane depozite na svojim šalterima”, objasnio je Marković i istakao da su sredstva Fonda 87,5 miliona eura i da bi mogli pokriti garantovane depozite u osam banaka, a za ostalih sedam bi nedostajalo između 20 i 195 miliona eura.

“Imamo ugovor sa EBRD o korišćenju 20 miliona eura tako da bi uz taj novac mogli pokriti ukupno deset banaka. Premija koju smo naplatili je sedam miliona pa bi ukupno mogli “zatvoriti” 11 banaka”, objasnio je Marković.

Kazao je da svake godine depoziti rastu u prosjeku devet odsto. Podsjetio je da se priprema novi zakon koji će u potpunosti biti usklađen sa direktivama EU samo što će ostati i dalje zagarantovani depozit na 50.000 eura, te da će biti uvedena premija na osnovu rizika banke.

Pobjeda

Check Also

Budžetu se nadaju do kraja godine

Radni sastanak ministara finansija i ekonomije Darka Radunovića i Dragice Sekulić, sa kandidatima za ministre …

One comment

  1. Izjava poslanika Medojevica je bila netacna. Dovoljno je bilo cutanje svakoga od struke poslije toga.
    Ali, od nje praviti ovakvu naznaku panike da bi se neuspjesni ckl igrao ozbiljnim temama zbog svoje politicke agende je odvratno.
    Cutanje je zlato u zemlji losih pretplacenih birokrata u finansijskom sistemu i nikakvih novinara.
    Bankarski sektor CG uz sve mane je cak uz samoeutaniziranu CBCG dovoljno stabilan, jer trpi koliko i realni sektor i ne vjeruje javnoj administraciji taman koliko ni crnogorska tranziciona kafana.
    A to je za ovaj trenutak ekonomske krize izazvane stavovima Svjetske banke i njihovog razocarenja u nasu politiku i adminsitraciju bolji izbor od toga da slijepo slusaju ino-konsultante koji su namjerni da od CG narpave Grcku samo jer im se moze da prave krize tamo gdje nema krize nego slabosti i osjetljivosti koje se trebaju rjesavati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *