Mogerini: Zapadni Balkan je jedan od glavnih prioriteta EU

Dodajte komentar

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne odnose Federika Mogerini istakla je da će u narednom razdoblju Zapadni Balkan biti, odmah posle pitanja odbrane i bezbjednosti, težišna tema njenih aktivnosti.

Mogerini je navela da budućnost Evropske unije posle najavljenog izlaska Velike Britanije nije da ostane sa 27 članica, već da će svakako biti prijema novih država.

“Na Zapadnom Balkanu raspolažemo sa ogromnim mogućnostima uticaja koje ne koristimo u punoj mjeri”, rekla je Mogerini u završnoj riječi na godišnjoj konferenciji Instituta EU za bezbjednosne studije. Taj institut savjetuje Viskog predstavnika Evropske unije za spoljne odnose.

Mogerini je, kako su učesnici skupa prenijeli novinskoj agenciji Beta, ocijenila da na Zapadnom Balkanu postoji povjerenje stanovništva u Evropsku uniju kao i opredijeljnost vlasti da rade na prijemu u Uniju.

Ona je navela da se “od EU očekuje da pokaže da li je posvećena i ozbiljna” u svojim obećanjima da će države Zapadnog Balkana biti primljene u Uniju.

“Moj prioritet tokom narednih 12 do 18 mjeseci biće Zapadni Balkan, odmah nakon pitanja evropske odbrane i bezbjednosti”, rekla je Mogerini.

Visoka predstavnica EU dodala je da svih šest zemalja Zapadnog Balkana treba da budu dotle dovedeni da njihovo približavanje Uniji bude nepovratno.

“Ako mi ne budemo radili na tome, radiće drugi”, upozorila je Mogerini.

Prethodno je svih pet učesnika panela sastavljenog od stručnjaka iz raznih djelova Evrope na pitanje moderatora skupa šta treba da bude prioritet u spoljnim odnosima EU, odgovorilo da to treba da bude priključenje zemalja Zapadnog Balkana.

Ukazali su na mogućnost pogoršanja među državama i etničkim zajednicima u regionu i većeg uticaja Rusije.

Bili su jednodušni da na Zapadnom Balkanu, za razliku od mnogih drugih pitanja, EU ima najbolje mogućnosti da djeluje kao snaga stabilizacije i jačanja bezbjednosti u međunarodnim odnosima.

Newsweek

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *