ECB traži veća ovlašćenja za nadzor kliringa

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) objavila je u petak da je zatražila veća ovlašćenja za nadzor poslova kliringa, čime bi se ojačao njen autoritet u odnosu na London u segmentu eurskih transakcija nakon što Britanija izađe iz Evropske unije.

U ECB-u procjenjuju da se u Londonu dnevno klirinški obrade eurske transakcije u trgovini finansijskim izvedenicama u iznosu 101 milijardu eura. Ukupnu vrijednost otvorenih pozicija procjenjuju na oko 33 hiljade milijardi eura odnosno više od 90 posto ukupnih globalnih transakcija eurskim izvedenicama.

U Frankfurtu pritom strahuju da bi njihova nadležnost u tom segmentu finansijskih usluga mogla biti oslabljena nakon Brexita i oslabiti njihov nadzor nad tim sistemski važnim aktivnostima.

Član ECB-a Benoit Coeure kazao je ove nedjelje da će aktivnosti kliringa možda morati biti preseljene iz Londona u Evropsku uniju u slučaju da se okvirom za razdoblje nakon Brexita smanje ovlašćenje centralne monetarne institucije eurozone.

Trenutno ECB nadzire te usluge ponajprije kroz učestvovanje u kolegijumima koje čine međunarodni i supervizori zemlje domaćina. Nadopunatih poslova su evropski sudovi.

Tražena ovlašćenja mora odobriti Evropski parlament a osigurale bi ECB-u značajniju ulogu u identifikovanju i nadzoru sistemski važnih klirinških kuća izvan Evropske unije u slučaju da obrađuju “značajne iznose” eurskih transakcija, pojašnjava se u saopštenju ECB-a.

“Dopune će omogućiti Eurosistemu da prati i neutralizuje rizike povezane s aktivnostima centralnog kliringa koji bi mogli uticati na sprovođenje monetarne politike, upravljanje platnim sistemima i stabilnost eura”, dodaje se.

Predložene dopune uvrštene su u EU-ovu analizu regulative infrastrukture evropskog tržišta i sastavni su dio nastojanja Evropske komisije da pojača svoje vlasti u nadzoru kliringa. U sklopu tih nastojanja Bruxelles razmatra i nove propise koji bi po potrebi ovlastili EU da nametne selidbu poslova kliringa na teritoriju Unije ako se ocijeni da pojačana supervizija nije dovoljna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *