Kineske akcije na putu uključenjenja u MSCI indeks

Dodajte komentar

Akcije najvećih kineskih kompanija prešle su juče odlučujući korak u višegodišnjoj kampanji da budu uvrštene u vodeći berzanski pokazatelj tržišta u razvoju, MSCI indeks.

Juče je objavljeno da će nakon tri godine odbijanja, kineske kompanije iz tzv. A segmenta biti uključene u MSCI indeks zemalja u razvoju. Analitičari uključenje kineskih kompanija vide kao veliku pobjedu kineske vlade koja je proteklih godina uložila značajne napore da obezbijedi lakši pristup nacionalnom tržištu kapitala. Brokeri listom smatraju da je ova odluka u velikoj mjeri bila uključena u vrednovanje kineskih kompanija, koje više i nisu toliko jeftine nakon velikog skoka ove godine, pa juče nije bilo velike promjene njihovih vrijednosti.

MSCI će dodati u indeksnu korpu zemalja u razvoju 222 velike kineske kompanije, a velika većina će biti iz finansijskog i industrijskog sektora, sa zajedničkim ponderom većim od 50%. Kineske akcije koje će u početku biti zastupljene u indeksu sa ponderom od svega 0,73% biće uključivane u dvije faze, u maju i avgustu naredne godine. Predstavnici indeksa MSCI nisu željeli da navedu koji je krajnji rok za potpuno uključenje kineskih akcija u indeks, napomenuvši da će to zavisiti prije svega od kineskih vlasti i njihovih napora da omoguće lakše povlačenje kapitala i smanje učestale obustave u trgovanju. Kineske kompanije listirane van matice već čine 28% indeksne korpe berzanskog pokazatelja tržišta u razvoju, dok će uključivanje i akcija denominovanih u juanima ovaj ponder podići na oko 40%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *