Argentina prodala 100-godišnje obveznice za 2,75 milijardi dolara

Dodajte komentar

Vlada u Buenos Ajresu prodala je obveznice za 2,75 milijardi dolara, koje možda neće morati da otplati do 2117. godine, navodi njujorška agencija “Blumberg”.

Tako je Argentina, zemlja koja je provela u bankrotu 75 godina u svojoj dva vijeka dugoj istoriji, ubijedila investitore da njeni neuspjesi iz prošlosti nisu razlog za zabrinutost.

Skok povjerenja dolazi samo 14 mjeseci nakon što je Argentina emitovala svoje prve međunarodne obveznice od ekonomskog kolapsa 2001. godine, koji je rezultirao rekordnim neizmirenim dugom od 95 milijardi dolara i višegodišnjim sudskim sporovima s hedž fondovima sa Volstrita.

Investitori su raspoloženi da procjenjuju izglede mimo istorije argentinskog duga, jer je niska globalna inflacija povukla realne kamatne stope na rekordni minimum, pri čemu su prinosi na njemačke, francuske i japanske dužničke hartije negativni.

Prinos od 7,9 odsto na argentinske obveznice izgleda kao dobra prilika za zaradu investitorima, koji mogu da podnesu rizik, ali rejting status “smeća” za argentinske hartije od vrijednosti može biti prenizak za penzione fondove i osiguravajuća društva, koja obično kupuju dug sa izuzetno dugim rokom dospijeća, ocenjuje “Blumberg”.

“Tržišta imaju kratko pamćenje. Pogotovo imajući u vidu da još uvjek visoki prinos Argentine odgovara apetitima na tržištu koje je gladno prinosa”, izjavio je Viktor Fu, direktor za suverene strategije tržišta u usponu u kompaniji “Stifel Nilolaus&Co”.

“Taj posao sam po sebi me ne brine, mada su višemjesečni uski rasponi efektivnih margina malo zabrinjavajući”, dodao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *