Pregled štampe za 21. jun: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Zakon banke neće da ugrozi

Zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju izmijenjen je na kvalitetniji način i njime se neće dozvoliti ugrožavanje profitabilnosti banaka, niti će se praviti šteta državi i klijentima koji mogu da se oporave, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

Zainteresovani da podrže velike investicije u CG

Američka Overseas Private Investment Corporation (OPIC) zainteresovana je da ulaže u Crnu Goru, prvenstveno kroz podršku malom i srednjem biznisu, saopštio je potpredsjednik OPIC-a Džejms Polan na sastanku sa guvernerom Centralne banke (CBCG) Radojem Žugićem. Polan je kazao da postoji mogućnost i pružanja podrške velikim investicijama u Crnoj Gori. OPIC je finansijska razvojna institucija koju je osnovala Vlada SAD-a.

Tužilaštvo izviđa pomoć za Erlajns

Specijalnom državnom tužilaštvu je povodom navoda poslanika SDP-a Raška Konjevića o državnoj pomoći Montenegro er-lajnsu formiralo predmet koji se nalazi u fazi izviđaj a, saopšteno je juče Vijestima iz Specijalnog državnog tužilaštva kojim rukovodi Milivoje Katnić.

Dnevne novine

Objaviti materijale o MA

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević poručio je ministru saobraćaja Osmanu Nurkoviću da nezakonito razbacivanje sa dva mili-ona eura iz državnog budžeta za građane sigurno nije nebuloza.

Izmjene zakona neće praviti štetu državi i klijentima

Zakon o dobrovoljnom finansijskom restruktuiranju izmijenjen je na kvalitetniji način i njime se neće dozvoliti ugrožavanje profita-bilnosti banaka, niti će se praviti šteta državi i klijentima koji mogu da se oporave, kazao je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić.

Neznatan rast broja zaposlenih od januara

Broj zaposlenih u Crnoj Gori u prvom kvartalu ove godine je bio 0,1 odsto veći nego u posljednjem prošlogodišnjem, pokazuju podaci Monstata. Aktivnog stanovništva u prvom tromjesečju bilo je 269.700, od čega je 222.700 zaposlenih i 46.900 nezaposlenih. Broj nezaposlenih smanjen je 0,8 odsto.

Dan

Nijesu mogli da prodaju privatnu zemlju

Proglašavanjem neuspješnim tendera za prodaju i zakup zemljišta na Buljarici, Vlada je samo formalizovala ono što je lokalno stanovništvo još ranije zaustavilo, kazao je predstavnik grupe “Naše ognjište” Boško Čarmak.

Terna postavila duplo slabiji kabal

U projektu gradnje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, sa italijanske strane položen je kabal od 500 MW, dok je sa crnogorske strane postavljen kabal od 1000 MW, kako je i predviđeno projektom. Da je sa strane Italije položen kabal od 500 MW, čime je došlo do odstupanja od projekta, saopštio je “Danu” najveći pojedinačni akcionar CGES -a, Vasilije Miličković, a potvrđeno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Jeftiniji roming uprkos žalbama

Mobilni operateri Crnogorski Telekom, Telenor i M:tel od 1. juna će pružati jeftinije usluge u romingu u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Cijene rominga biće snižene na osnovu odluke Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

Pobjeda

Od jula bi Maljo mogao da dobije nasljednika

Nakon što istekne aneks akcionarskog ugovora između Crne Gore i italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi, izvršni direktor i ključni menadžeri više ne moraju biti birani na prijedlog A2A, navedeno je iz Ministarstva ekonomije.

Traže dozvole za još dvije deponije

Ministarstvo saobraćaja podnijelo je zahtjev za dobijanje građevinskih dozvola za izgradnju još dvije deponije na prioritetnoj dionici auto-puta Bar Boljare.

Hoće da se poskupljenje cigareta odloži do januara

Kompanija “Filip Moris tražilaje od Ministarstva finansija da se odustane od povećanja akcize na cigarete od 1. jula koje je Fiskalnom strategijom predloženo da bude 30 eura na hiljadu komada cigareta, sa sadašnjih 24 eura.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *