Podgorički pristup neće ugroziti poslovanje banaka

Dodajte komentar

Zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju izmijenjen je na kvalitetniji način i njime se neće dozvoliti ugrožavanje profitabilnosti banaka, niti će se praviti šteta državi i klijentima koji mogu da se oporave, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On je na okruglom stolu u Privrednoj komori (PKCG) kazao da će se nastaviti pojačani nadzor CBCG nad sprovođenjem obaveza banaka koje proizlaze iz Zakona (takozvanog Podgoričkog pristupa), u cilju smanjenja nekvalitetnih kredita i otvaranja prostora za rast kreditne aktivnosti i smanjenje kamatnih stopa, koje su i dalje skup input za realnu ekonomiju.

On je rekao da postoji dobar trend smanjenja nekvalitetnih kredita (NPL), ali ti trendovi se moraju ubrzati.

“U avgustu 2011. godine nivo NPL-a bio je 25,95 odsto. Danas je to nešto iznad devet odsto, ali je taj segment i dalje ključna ranjivost bankarskog sektora”, kazao je Žugić.

Dodaje da je u kategoriji C i D oko 117 miliona eura kredita koji se neuredno servisiraju. Ogroman nivo je i kategorije B blizu 500 miliona.

Žugić je rekao da su nedavno napisali bankama pismo u kojem su tražili da navedu koji su krediti spremni za dobrovoljno restrukturiranje.

“Do 25. juna očekujemo odgovore na to i nećemo dozvoliti da zakon ne zaživi”, rekao je Žugić.

On je pozvao predstavnike privrede da se, u slučaju postojanja prigovora na praksu pojedinih banaka, obrate CBCG koja će, sa stanovišta svoje nadležnosti, posredovati u pravcu razriješenja spornih pitanja.

Potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić, kazao je da su izmjene nastavak Zakona iz 2015. godine, kada je primjena bila ograničena na dvije godine.

Viceguvernerka CBCG za kontrolu bankarskog sistema Irena Radović istakla je ovaj zakon, uz sve pomenute novine i benefite za banke i klijente, pojednostavljuje administrativne procedure postupka dobrovoljnog finansijskog restrukturiranja i, na taj način, obezbijeđuje klijentima uštedu vremena i sredstava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *