Krajem mjeseca ističu upravljačka prava A2A u Elektroprivredi

Dodajte komentar

Nakon što istekne aneks akcionarskog ugovora između Crne Gore i italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi, izvršni direktor i ključni menadžeri više ne moraju biti birani na prijedlog A2A, navedeno je iz Ministarstva ekonomije.

Aneks ugovora sa A2A u EPCG ističe krajem ovog mjeseca, kada ističu i upravljačka prava A2A u EPCG. Nakon tog perioda, izvršni direktor EPCG i ključni menadžeri u kompaniji ne moraju biti birani na prijedlog A2A kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Maljo

Aktuelni izvršni direktor EPCG Tonino Maljo je sredinom avgusta prošle godine na toj poziciji zamijenio Stefana Pastorija, koji je bio direktor od novembra 2013. Pastori je zamijenio Enrika Malerbu, koji je na čelu kompanije bio od februara 2010. godine. On je bio prvi direktor EPCG koji je izabran na prijedlog A2A, a nakon ulaska italijanske kompanije u vlasničku strukturu EPCG. Glavni finansijski direktor EPCG je Đankarlo Sanco, dok funkcionalnom cjelinom Proizvodnja upravlja Fulvio Ivo Guidi.

Iz Ministarstva ekonomije podsjećaju da su prava i obaveze A2A i Vlade definisani akcionarskim ugovorom koji jasno propisuje način na koji A2A obavještava Vladu, kao većinskog akcionara u EPCG, o planovima i eventualnim ponudama i potezima Vlade u tom slučaju.

A2A je vlasnik 41,75 odsto akcija u EPCG, a Vlada ima pravo preče kupovine tih akcija. Akcionarski ugovor precizirao je i put opciju kojom A2A ima pravo da svoje akcije u EPCG ponudi Vladi za 250 miliona eura -podsjetili su iz Ministarstva ekonomije i dodali da to pravo važi i tri mjeseca nakon isteka ugovora, odnosno do kraja septembra tekuće godine.

Novi akcionarski ugovor je potpisan krajem avgusta prošle godine i bio je na snazi do kraja 2016, da bi početkom marta ove godine parlament usvojio aneks tog ugovora. Aneksom je, kako je ranije saopšteno, iz Vlade kompaniji A2A data konačna prilika da se izjasni o namjeri i daljem upravljanju u elektroenergetskoj kompaniji. Premijer Duško Marković je, krajem maja, saopštio da je A2A pokrenula postupak prodaje svojih akcija u EPCG.

“Čekaćemo njihovu odluku. Ta odluka mora biti stavljena nama na sto kako bi se odredili oko toga da li je prihvatamo ili ćemo mi ući u otkup njihovih akcija po pravu preče kupovine”, rekao je ranije Marković.

A2A je angažovala Rotšild banku da im nađe kupca za njihovih 41,7 odsto akcija u EPCG. Načelno interesovanje do sada su iskazale elektroprivrede Srbije i Hrvatske, kao i kineske kompanije, ali do pregovora još nije došlo ni sa jednom. Akcionarskim ugovorom je, između ostalog, definisano da država može, po pravu preče kupovine, da otkupi udio A2A za 250 miliona eura u sedam godišnjih rata. A2A je 2009. za udio u EPCG platila 436 miliona eura, odnosno 8,4 eura po dionici. Trenutno se na berzi akcije EPCG prodaju za 3,2 eura, dok je nominalna vrijednost dionica 7,65 eura.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *