Energetski sektor gurnuo berzanske indekse u minus

Oštar pad cijene nafte na devetomjesečni minimum, usljed porasta proizvodnje u Libiji i Nigeriji, uticao je na smanjenje vrijednosti većine svjetskih indeksa.

Američki WTI izgubio je 2,2% vrijednosti i zadržao se na 43,3 USD po barelu, dok je evropski pandan Brent skliznuo 2% na 46 USD po barelu. Akcije energetskog sektora predvodile su gubitnike u okviru indeksa S&P 500, uz negativnu korekciju od oko 1,3% u prosjeku, dok je sam indeks registrovao pad od 0,7% na 2.437 poena. Dow Jones je zabilježio smanjenje vrijednosti od 0,3% na 21.467,1 poen, dok je Nasdaq korigovan 0,8% naniže, a najveće tehnološke kompanije produbile su gubitak.

Evropski berzanski indeksi takođe su dan završili u minusu – DAX se spustio 0,6% na 12.814,8 poena, dok je CAC pao na 5.293,7 poena, izgubivši 0,3% vrijednosti. Britanski FTSE zabilježio je gubitak od 0,7% na 7.472,7 poena, a od ekonomskih vijesti u fokusu je bila prognoza Konfederacije britanske industrije, koja je objavila da Britaniju u narednoj godini očekuje stabilan ali usporen ekonomski rast.

Check Also

Svaki treći čovjek u svijetu bi da emigrira iz svoje zemlje

Čak 36 odsto ljudi u svijetu bi emigriralo iz svoje zemlje, pokazuju rezultati ankete „Galup …

Leave a Reply

Your email address will not be published.