Novina na Bečkoj berzi: Moguća kupovina i inostranih dionica

Ne idi dalje, kad možeš kupiti u gradu. Ovo je moto Christopha Boschana, šefa Bečke berze, koji je omogućio da se inostrane dionice mogu kupiti i na domaćoj platformi. Sve je počelo prije dvije sedmice sa 130 američkih dionica. U ponedjeljak je uslijedilo 30 dionica sa njemačkog referentnog indeksa DAX. U narednim sedmicama će biti dodana i druga tržišta.

Lansiranje američkih dionica je bilo zadovoljavajuće, objasnio je Boschan za bečki Standard. Postoje redovne prodaje, tako da je napravljen veliki iskorak.

Odgovarajući na pitanje zašto bi investitori kupovali strane dionice na domaćem tržištu, Boschan je pojasnio da se time visoke naknade za međunarodne transakcije eliminišu.

“Osim toga, američke dionice uvrštene su na Bečkoj berzi u eurima tako da nemate deponiranu stranu valutu ako želite kupiti hartije od vrijednosti Applea, Tesle, Facebooka ili Twittera”, dodao je Boschan.

Za američke i njemačke dionice kao market-maker djeluje Baader Banka.  Prema Boschanu, to takođe osigurava da je likvidnost dostupna u novim segmentima.

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *